Marytė Marcinkevičiūtė 2012 m. gegužės 28 d. 18:58 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Palangoje karaliavo sportas

Tris dienas Palanga priklausė sportuojantiems – kurorte vyko asociacijos „Sportas visiems“ festivalis ir sporto draugijos „Žalgiris“ žaidynės

Paskutinė žaidynių diena
Elijaus Kniežausko nuotrauka
Paskutinė žaidynių diena
   
„Sportas visiems“ renginyje dalyvavo rekordinis sportininkų ir poilsiautojų skaičius – 10 268. Pagrindinėse Palangos gatvėse, pajūryje, stadione jaunimas ir vyresnio amžiaus žmonės žaidė gatvės krepšinį, rankinį, paplūdimio tinklinį, mažąjį futbolą, regbį, mėtė pasagą, važinėjo riedučiais, dalyvavo įvairiuose bėgimo, naktinio orientavimosi, svarmens mėtymo ir kitose varžybose, vyko šiaurietiškojo ėjimo pamokos. Prie jūros ankstų rytą mankštintis kvietė nenuilstančioji Lietuvos moterų asociacijos prezidentė Joana Bartaškienė, vyko „Džiaugsmo gimnastikos“ konkursas, aerobikos ir gimnastikos klubų pasirodymai, pramoginių šokių parodomoji programa, projekto „Aš, mama ir mano močiutė“ finalai, buvo pristatytas penktųjų pasaulio TAFISA sporto žaidynių „Šiauliai 2012“ simbolis Šauliukas.

Festivalyje buvo ir naujų rungčių – rankinis visiems, grindų riedulys, futbolo slalomas visiems, „Velo blick“ – poilsiautojai ir sportininkai, mindami dviračio pedalus, galėjo ne tik lenktyniauti, bet ir ekrane stebėti savo greitį. Pirmą sykį buvo pristatytas šokis „Zumba“, programą papuošė lengvojo kultūrizmo atstovų pasirodymai.

„Lietuva gyva, jaunimas sportuoja!“ – šiuos žodžius ištarė Lietuvos kūno kultūros mokytojų sporto asociacijos prezidentas Vytautas Deksnys. Jis liko sužavėtas dideliu sportuojančio jaunimo entuziazmu. Žaidynių programą organizavo 26 sporto organizacijos, teisėjavo daugiau kaip 190 teisėjų, dirbo daugiau kaip 50 savanorių.

ATIDARĖ OLIMPIADĄ. Pasveikinti sveikatos puoselėtojų ir žalgiriečių atvyko Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vadovai – prezidentas Artūras Poviliūnas ir generalinis sekretorius Vytautas Zubernis, šventės dalyvius sveikino ir Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas, įspūdingą parodomąją programą atliko Visagino akrobatai, Rygos estetinės gimnastikos komanda, net 700 projekto „Gimnastika visiems“ dalyvių.

Į Palangą suvažiavę sveikos gyvensenos propaguotojai ir poilsiautojai dar kartą įsitikino, kokia didelė vertybė sveikata. Renginys sutapo su dar viena reikšminga data – šiemet startavo ir ketverius metus iki 2016 m. tęsis Sveikatos olimpiada. Teisus buvo LTOK prezidentas A. Poviliūnas, savo sveikinimo kalba pabrėžęs, kad į šį judėjimą reikia įtraukti kuo daugiau žmonių. Jo manymu, svarbu, kad jie kovotų ne dėl medalių, o stiprintų savo sveikatą, visada būtų jaunatviški ir žvalūs. LTOK vadovas oficialiai paskelbė Lietuvos sveikatos olimpiados pradžią.

Visuose sveikatos renginiuose vyravo daug emocijų. Žmonės džiaugėsi medaliais, o dėl pralaimėjimų niekas neliejo ašarų. Net 260 sportininkų panoro išbandyti jėgas krepšinio baudų mėtymo varžybose. Kiekvienas sportininkas metė po 10 baudų. Buvo galima pasidžiaugti sportininkų taiklumu: visus kartus pataikė trys sportininkai, po devynis kartus taiklūs buvo trys, o po aštuonis – 12 sportininkų.

„Ir kas gali paneigti, kad Lietuva – krepšinio šalis?“ – klausė festivalio diktorius kaunietis Vytautas Kirkliauskas.

SU SVEČIAIS
. Pajūryje žaidusios penkios mūsų regbio komandos sulaukė ir svečių iš Latvijos bei Kaliningrado. Pastarieji į Palangą atvyko jau penktąjį kartą ir atsivežė daugiau kaip 30 regbininkų, nors paplūdimio regbį žaidžia penki sportininkai. Svečiams atstovavo dvi komandos.

Ypač atkaklios buvo finalinės rungtynės: iki 50 metų amžiaus grupėje geriausiai žaidė kaliningradiečiai, nugalėję vilniečius, o 50+ grupėje sėkmė lydėjo klaipėdiečius. Vyresniųjų grupėje dėl medalių (varžybos vyko ratų sistema) kovojusios trys komandos surinko po lygiai taškų, o pergalę uostamiesčio regbininkams padovanojo vilniečiai (turnyre likę treti). Jie paskutiniosiose rungtynėse nugalėjo kaliningradiečius, nors šie jau šventė pergalę.

Tas rungtynes ypač gerai sužaidė vilnietis Gediminas Matuzevičius, o regbio varžybų organizatorius, Tarptautinės regbio federacijos viceprezidentas Alfonsas Grumbinas teigė, kad jam didelį įspūdį darė latvių komanda „Virtus“, užėmusi trečiąją vietą jaunesniųjų grupėje. Ji Latvijoje itin propaguoja mūsų renginį „Sportas visiems“, nes tokio latviai neturi.

Paplūdimio tinklinį festivalyje „Sportas visiems“ žaidė net 26 moterų ir 28 vyrų komandos, o žalgiriečių žaidynėse – šešios komandos (dvi atsisakė, nes dalyvavo šokių programoje). Tinklinio įranga atkeliavo iš Alytaus r. Simno žemės ūkio mokyklos. Jos kūno kultūros mokytojas Napoleonas Andrijauskas, mokykloje dirbantis nuo 1995 m., buvo ir festivalio bei žalgiriados varžybų vyr. teisėjas.



Simniškiai mokyklos direktoriaus Gintauto Radžiukyno iniciatyva vieni pirmųjų Lietuvoje įsirengė tris stacionarias ir tris išvežamąsias aikšteles. „Aikšteles galime pastatyti ir ant vandens. Kam reikia pagalbos, tris paplūdimio aikšteles atvežame su visa įranga“, – sakė N. Andrijauskas. Paplūdimio varžyboms teisėjavo 13 arbitrų.

NAUJI PROJEKTAI
. Asociacijos „Sportas visiems“ viceprezidentas Giedrius Grybauskas apibendrindamas festivalį teigė, kad reikėtų išskirti keletą aspektų. „Pirmiausia – programos įvairovę ir masiškumo rekordą. Dalyviams ir miestelėnams pasiūlėme daugiau kaip 50 skirtingų sporto rungčių, varžybų ir kitokių sveikatingumo pratybų. Tai – savotiškas festivalio rekordas, nes nė vienas iki šiol tiek veiklos įvairovės neturėjo.

Pirmą kartą J. Basanavičiaus gatvėje vyko golfo suaugusiesiems ir vaikams pamokos, golfo paslapčių mokė šios sporto šakos instruktorius iš Švedijos. Festivaliu pradėti nauji projektai ir pristatyti kiti renginiai. Šie metai Lietuvos sporto kalendoriuje gausūs sporto renginių, todėl „Sporto visiems“ festivalis buvo tinkama proga juos prisistatyti. Į bendrą festivalio programą buvo įtrauktas TAFISA sporto visiems žaidynių anonsas, Sveikatos apsaugos ministerija pristatė veiklos projektą „Kai mūsų širdys plaka išvien“, kurį organizavo sveikatos centrai“, – sakė G. Grybauskas.

ŽALGIRIADA
. „Sportas visiems“ dvasią pajuto ir „Žalgirio“ sporto draugijos finalinėse žaidynėse rajonų grupėje dalyvavę apie 400 sportininkų. Būti kartu su sveikos gyvensenos propaguotojais jiems labai patiko. Žaidynių dalyviai ir ateityje norėtų būti kartu. Per žalgiriečių žaidynes netrūko gražių, įdomių akimirkų.

Štai vyrų krepšinio varžybas pirmą kartą laimėjo finalinėse varžybose debiutavę elektrėniškiai. Jie lemiamose rungtynėse 70:60 nugalėjo sidabro medalininkus iš Pakruojo. Jaudinančią pergalę iš gargždiškių išplėšė Pagėgių tinklininkai. Jie varžovus nugalėjo 2:1 (20:25, 26:24 ir 17:15) ir tapo žaidynių čempionais.

Visas „Žalgirio“ žaidynių varžybas stebėjo ir nugalėtojus apdovanojo draugijos prezidentas Vytas Nėnius. Jis ir pats su savo komanda išmėgimo jėgas festivalio „Sportas visiems“ smiginio varžybose.

„Žalgirio“ žaidynių laimėtojai

Tinklinis. Jonavos moterų (antri – Lazdijai, treti – Kauno r.) ir Pagėgių (antri – Klaipėdos r., treti – Lazdijai) vyrų komandos.

Futbolas. 1-oji vieta – Radviliškis; 2-oji – Varėna; 3-ioji – Jurbarkas.

Vyrų krepšinis. 1-oji vieta – Elektrėnai; 2-oji – Pakruojis; 3-ioji – Šakiai.

Moterų paplūdimio tinklinis. 1-oji vieta – „Kupiškio pagardai“ (Virginija Vanagienė, Jurgita Jasinevičiūtė ir Raminta Šiškienė); 2-oji – Klaipėdos r. „Garizda“; 3-ioji – Rietavas.
Daugiau naujienų iš kategorijos Kitas sportas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas