Ramūnas Jakubauskas 2013 m. kovo 8 d. 18:41 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Naujas A lygos sezonas žada intrigą

Visuose Lietuvos futbolo klubuose tarpsezonį buvo permainų, o kai kurių komandų sudėtis pasikeitė neatpažįstamai.

A lygos favoritais vėl laikomi "Žalgiris" ir "Ekranas".
Sauliaus Čirbos nuotr.
A lygos favoritais vėl laikomi "Žalgiris" ir "Ekranas".

„SMScredit.lt A lygos“ starto ir 90-ojo Lietuvos futbolo sezono proga sportas.info pateikia pagrindinius pokyčius Lietuvos klubuose.


Nors žaidėjų registracija baigsis tik kovo 31d., tačiau jau po truputį lipdomi komandų griaučiai, o pirmos  kovos prasidės jau šį, antrąjį kovo savaitgalį.
 

Čempionate šiemet rungtyniaus devynios komandos. Dvi iš jų, „Ekranas“ ir „Žalgiris“, likusias septynias stipriai lenkia pajėgumu.


Prieš sezoną prognozuoti, kas užims 3-9 vietas, kol kas yra nedrąsu. Kai kurių komandų branduoliai pasikeitė, todėl jų pajėgumą įvertinti vien per draugiškų rungtynių rezultatų prizmę būtų netikslinga. 


„Ekrano“ tikslas – apginti titulą

Bemaž didžiausias praradimas „Ekranui“ – pagrindinio vartininko Emilijaus Zubo netektis. Tris metus panevėžiečių gretose buvęs vartų sargas prieš šį sezoną išvyko į Lenkiją, o į jo vietą stojo Tadas Kauneckas.
 

Gynėjų grandyje irgi yra nemažai pasikeitimų: apie karjeros pabaigą pareiškė vidurio gynėjų pora -  Mantas Samusiovas ir Ignas Dedura, praėjusį sezoną buvę vienu iš svarbiausių „Ekrano“ ramsčių.  Be jų futbolo batelius ant vinies pakabino ir penkis metus Lietuvos čempionų gretose praleidęs Dainius Gleveckas. Panevėžiečių gretas paliko ir makedonas Yani Urdinovas.
 

Tačiau gynėjų liniją sustiprino ispanas Oscaras Reyes, žaidęs Ispanijos jaunimo rinktinėse ir ilgą laiką praleidęs Madrido „Real C“ dublerių komandoje, taip pat - Marijampolės „Sūduvą“ palikęs Vaidas Slavickas.
 

Skaudi „Ekranui“ yra ir saugo Marko Andželkovičiaus netektis. Serbas nuo šiol karjerą tęs Izraelyje.

Šią netektį „Ekrano“ vadovai užpildė susigrąžindami Donatą Petrauską, kuris tris sezonus buvo vienu iš Pakruojo „Kruojos“ lyderių.
 

Nepaisant kelių svarbių netekčių, nereikėtų pamiršti, kad „Ekranas“ – vis dar Lietuvos čempionas, ir jo tikslai šiemet bus tik patys aukščiausi.
 

„Žalgiris“ vėl taikysis nukarūnuoti čempioną

Vilniečiai šiemet neslepia didelių ambicijų nukarūnuoti dabartinį čempioną „Ekraną“, todėl išlikusį komandos branduolį papildė dar keliais pajėgiais žaidėjais. Tai, jog vilniečių ketinimai iškeisti sidabrą į auksą - labai rimti, jie įrodė šalies Supertaurės mače 1:0 palaužę Panevėžio klubą. 


"Žalgirio" puolėjų grandį išvykus Callumui Elliotui turėtų sustiprinti kroatas Vedranas Gercas, anksčiau rungtyniavęs įvairiuose gimtosios šalies klubuose ir Malaizijoje.


Į Vilnių atvyko Lenkijos rinktinėje žaidęs krašto saugas Jakubas Wilkas. Ilgą savo karjeros dalį Poznanės „Lech“ klube praleidęs futbolininkas praėjusį sezoną buvo išnuomotas Gdansko „Lechia“ klubui, o šiemet  ateitį susiejo su Lietuvos vicečempionais.


Į septintą Vokietijos lygą išvykus rusui Adrejui Nagumanovui ir „Šiauliams“ paskolinus Arminą Vaskelą, saugų liniją žalgiriečiai pastiprino dvidešimt vienerių metų talentu iš Japonijos Takuya Kanai. Iš Liepojos „Metalurgs“ atvyko Rytis Leliūga, taip pat prie komandos prisijungė du sezonus „Kruojos“ gretose mušęs įvarčius Artūras Žulpa.


Gynėjų grandyje pasikeitimų iš nėra. Į komandą iš Alytaus „Dainavos“ sugrįžo vienas perspektyviausių Lietuvos vartininkų Aivaras Bražinskas, iš F.B.K. „Kauno“ atvyko naujas vartininkų treneris Artūras Ramoška kartu su devyniolikmečiu vartininku Ignu Plūku.

Traumos išretino „Sūduvą“

Matyt, labiausiai nepasisekė marijampoliečiams – sezoną jie pradės turėdami net 10 traumuotų žaidėjų, o komandos prezidentas Vidmantas Murauskas didelių tikslų šiam sezonui nekelia.
 

Komandą papildė keletas legionierių, o svarbiausia – sugrįžo brazilas Rafaelis Ledesma. Nepaisant to, kad saugas dalyvavo Balstogės „Jagiellonia“ peržiūroje, parašo ant sutarties su lenkų klubu taip ir nepadėjo.
 

Bemaž didžiausia netektis Marijampolės komandoje yra Tadas Eliošius. Kiek netikėtai vieno iš perspektyviausių Lietuvos futbolininkų karjera pasuko uostamiesčio link.
 

„Sūduvoje“ neliko ir praėjusio sezono pagrindinės sudėties žaidėjų: Mariaus Šoblinsko, Valdemaro Borovskio, Povilo Lukšio, Sergejaus Loginovo. Į jų vietą atvyko legionieriai iš Italijos, Libano, Kroatijos ir Kinijos.
 

„Sūduva“ šiemet, kad ir pasikeitusi, tačiau turėtų būti viena čempionato favoričių ir išlaikyti stabilų žaidimą.


 

Tamsusis arkliukas – „Kruoja“

Tarpsezoniu pakeisti akcininkai, abejonės dėl dalyvavimo čempionate – tai šių metų „Kruojos“ drama. Galiausiai Pakruojo komanda nusprendė dalyvauti nepaisant to, kad keletas buvusių pagrindinės sudėties žaidėjų prisijungė prie kitų Lietuvos klubų.
 

Kas pasirašė sutartį su Pakruojo klubu – kol kas neaišku. Komanda ką tik grįžo iš stovyklos Italijoje, kurioje kartu su ekipa treniravosi buvęs „Sūduvos“ puolėjas Ričardas Beniušis.
 

Kiek žinoma, prie komandos prisijungė keli užsieniečiai. Pora iš jų pasižymėjo rungtynėse su Italijos „Serie B“ klubu „Ascoli“ – pelnė po įvartį ir padėjo „Kruojai“ laimėti.
 

„Šiauliai“ atjaunėjo


Saulės miesto komanda šiemet pasikeitė kardinaliai – branduolys paliko klubą, tačiau jį pakeitė perspektyvus jaunimas ne tik iš Šiaulių futbolo akademijos, bet ir iš užsienio.
 

Į Dzūkiją sugrįžusį Gediminą Jarmalavičių vyr. trenerio poste pakeitė Tomas Kančelskis, o į „Ekraną“ išvyko vidurio saugas ir praėjusio sezono birželio mėnesio geriausias žaidėjas latvis Igors Kozlovas, taip pat Saulės miesto komandą paliko Lietuvos rezultatyvumo rekordą pagerinęs puolėjas Artūras Rimkevičius.


„Lietuvių Messi“ šį sezoną pakeis iš Kroatijos atvykęs puolėjas Niko Tokičius. O gynyboje žais pakeis iš trečiosios Danijos lygos klubo atvykęs gynėjas Mantas Fridrikas.


Nepaisant ryškių pasikeitimų ir rezultatyviojo Artūro Rimkevičiaus netekties, „Šiauliai“ sau kelia aukštus tikslus – laimėti LFF taurę ir iškovoti kelialapį į Europos lygos varžybas.


„Banga“ pamėgo gruzinus


Gargždiškiai stiprinosi beveik vien gruzinais – tarpsezoniu komandą papildė net keturi jauni legionieriai. Be jų į Gargždus atvyko brazilas gynėjas Matheusas Bissi da Silva, rungtyniavęs Lisabonos „Sporting“ jaunimo komandoje.
 

Į komandą po metų pertraukos sugrįžo saugas Gajus Kulbis, taip pat atvyko devyniolikmetis „Chimki“ auklėtinis Sijaras Nochzatas.
 

„Bangai“ skaudus gali būti praėjusį sezoną puikiai rungtyniavusio gruzino Georgo Alaverdašvilio praradimas.
 

Komanda atjaunėjo, tačiau jos vadovai kelia žaidėjams vieną tikslą – pakilti aukščiau šeštosios vietos.
 

„Dainava“ vis dar lietuviška

Dzūkijos sostinės komandą tarpsezoniu perėmė nauji investuotojai, tačiau pinigais kol kas nesišvaisto. „Dainava“ ir šį sezoną liks bemaž vienintelė lietuviška čempionato komanda.
 

Šią savaitę buvo paskelbta galutinė „Dainavos“ sudėtis artėjančiam sezonui. Nepaisant to, kad peržiūrose dalyvavo legionieriai iš Rusijos, Makedonijos ir Trinidado ir Tobago, nė vienas iš jų komandoje nepasiliko.
 

Trenerių štabą papildė iš „Šiaulių“ į gimtąjį kraštą sugrįžęs vyr. treneris G. Jarmalavičius, taip pat jam talkins po sezono pertraukos sugrįžęs Virginijus Sinkevičius, treniravęs alytiškių komandą pirmą sezoną po atsikūrimo. Žaidėjų branduolys išliko tas pats nepaisant to, kad išvyko vidurio gynėjų pora Ruslanas Kliukoitis ir Ruslanas Blinovas.
 

A. Bražinsko vietą vartuose šį sezoną užims perspektyvusis Aurimas Dubickas. Po traumos atsigavo jaunasis gynėjas Arnas Mikaitis, taip pat gynybos liniją pastiprino buvęs Gargždų „Bangos“ futbolininkas Deividas Padaigis.
 

Komandos saugų grandį sustiprino Vilniaus „REO“ sąskaitą įvarčiais pildęs Jevgenijus Morozas, taip pat neskaitant pastiprinimo perspektyviais žaidėjais iš Vilniaus „Granito“ ir Alytaus mėgėjų komandų, į Alytų sugrįžo Modestas Atmanavičius, futbolininko patirties sėmęsis Norvegijoje.
 

„Atlantas“ kyla iš pelenų

Tarpsezoniu ‚Atlantą“ paliko praėjusį sezoną jį iš A lygos dugno tempę legionieriai, buvo rasti nauji rėmėjai, todėl komanda visiškai pasikeitė.
 

Naujos sutartys sudarytos net su 22 žaidėjais ir tik 7 futbolininkai liko po praėjusio sezono.
 

Komandos vairą perėmė žaidėjų agento duonos ragavęs, buvęs Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Maskvos „Dinamo“ sporto direktorius rusas Konstantinas Sarsanija, o savo padėjėju paskyrė buvusį „Atlanto“ žaidėją Rimantą Žvingilą.
 

Prie komandos prisijungė praėjusį sezoną „Bangos“ gretose žaidę puolėjas Aurelijus Staponka ir 34-ių metų gynėjas Andrius Jokšas, taip pat komandą papildė iš Pakruojo atvykęs vartininkas antas. Galdikas.
 

Ir tai tik keletas pavardžių, o toks stiprinimasis – aukštų ambicijų ženklas. Vis dėlto, futbolą žaidžia ne pavardės, todėl, kaip reikalai klostysis uostamiesčio komandai, pamatysime jau sezono metu.


Tauragės komandoje padėtis prasta


Praėjusį sezoną baigusi devintoje A lygos vietoje ir sezono gale dalinai pasikliovusi vien dubleriais, „Tauro“ komanda šiemet tikriausiai bus čempionato autsaiderė.


Dėl lėšų stokos klubą paliko ne tik pagrindiniai žaidėjai, tačiau ir italas vyr. treneris Giovanni Scanu. Šį sezoną jo pareigas perėmė Šenderis Giršovičius.


Nepaisant sunkios finansinės padėties, „Tauras“ ruošiasi sezonui ir registruoja naujus žaidėjus – daugiausia legionierius, kurie su jaunimo komandos geriausiais žaidėjais ir sudarys komandos branduolį.


* * *
 

A lygos I turas:
 

Kovo 9 d.:
14 val. Alytaus „Dainava“ – Panevėžio „Ekranas“ (Kaunas, NFA aikštė)
19 val. Marijampolės „Sūduva“ – Klaipėdos „Atlantas“ (Marijampolė, „Arvi“ maniežas)


Kovo 10 d.:
13 val. Tauragės „Tauras“ – Pakruojo „Kruoja“ (Tauragė, „Tauro“ stadionas)
15 val.: Gargždų „Banga“ – „Šiauliai“ (Gargždų stadionas)

 

 

Daugiau naujienų iš kategorijos Futbolas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas