> Sportas.info - Lietuvos sporto veidrodis" />
Julius Bliūdžius 2010 m. birželio 30 d. 23:27 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Gyvenimo tikslas - pajusti pergalės "kaifą"

"Smagu būti žinomu žmogumi, bet man tai nėra gyvenimo tikslas. Mano tikslas – pajusti pergalės "kaifą", - teigia karatė žvaigždė Margarita Čiuplytė.

Alfredo Pliadžio nuotr.
   
„Visuomet prieš varžybas jaudinuosi. Bet tai gerai. Jaudulys sukoncentruoja į tikslą. Kai nesijaudini, mintys būna išsiblaškę, trūksta susikaupimo“, - sako Europos ir pasaulio kiokušin karatė čempionė Margarita Čiuplytė.

Paskutinę taurę, kuri papildė įspūdingą sportinių trofėjų kolekciją,  26 metų marijampolietė parsivežė iš Ispanijos. Birželį Logrone vyko Europos čempionatas, kuriame svorio virš 65 kg kategorijoje Margarita įveikė tris varžoves ir iškovojo čempionės titulą.  

VARŽOVĖS. Burtai lėmė, kad Margarita, varžybų favoritė, kovas pradėjo tik nuo antrojo etapo. Tai, tiesą sakant, lietuvaitės nedžiugino. „Man reikia pirmos kovos, kad nurimčiau viduje. Po pirmos kovos visuomet jaučiuosi tvirčiau, o šįkart teko laukti, ne kovoti“, - sakė Margarita.

Antrame etape Margarita nesunkiai susitvarkė su dane Christinie Buchholtz. Pusfinalyje laukė kur kas rimtesnė varžovė, kaip sako Margarita, pažįstama iki kaulų smegenų  - Carolien Brix iš Graikijos, kuriai per savo karjerą Margarita yra ne kartą pralaimėjusi. Finale Margarita nugalėjo dar vieną amžinąją priešininkę - Edith Abraham iš Vengrijos.

„Su  C.Brix galėjau aštriau kovoti. Keli teisėjai skyrė lygiąsias, o galėjau kovoti taip, kad niekam nekiltų abejonių mano pranašumu. Norėjau labiau užtikrintos pergalės“, - sau priekaištavo Margarita, tačiau gyrė ir varžovę.

“C.Brix – smarkiai patobulėjusi, ko nepasakyčiau apie E. Abraham. Pastaroji atrodo šiek tiek susilpnėjusi.  C.Brix technika – konkretesnė. Lipdama ant tatamio ji tikskliai žino, ką darys. Ypatingai stipri jos kojų smūgių technika. Tiesa, jai stinga ištvermės ir kiek silpnesnė smūgių rankomis technika. Manau, kad būtent ištvermė ir rankų smūgiai yra pagrindiniai mano koziriai, dėl ko vis dar neleidžiu varžovėms manęs pasivyti“, - teigė šias varžoves ir praėjusių metų pasaulio čempionate pranokusi Kauno klubo „Rifas“ auklėtinė M.Čiuplytė.

Kalbėdama apie konkurenciją Lietuvoje, Margarita teigia pastebėjusi, jog varžovės jos prisibijo, ir tai ją stebina. „Pastebėjau, kad Lietuvoje kovodamos su manimi varžovės jaučia psichologinį barjerą. Matau, kad bijo kovoti, kad nepasitiki savimi. Iš akių tai matau. Man tai tik palengvina kovą. Žinoma, konkurencijos trūksta, tačiau tikrasis tobulėjimas vyksta ne varžybų metu, o treniruotėse. Varžybose tu ateini parodyti, kiek tu patobulėjai. Todėl svarbiausia, kad klube būtų su kuo kovoti. Kadangi ir klube daug merginų nėra, tenka ir su vaikinais treniruotis“, - pasakojo sportininkė.

KELIAS. Pirmąkart Europos čempione Margarita tapo 2006 metais. Sportininkė labai vertina savo laimėjimus ir negali išskirti, kuris brangesnis. „Kiekvienas medalis atneša džiaugsmą. Nebūna eilinių laimėjimų. Visi svarbūs ir visus labai vertinu. Netgi bronzos ar sidabro medalius“.

“Kiekvienas, kuris pradeda lankyti karatė treniruotes, pradeda norėti aukštesnio diržo. Taip pat atsiranda noras dalyvauti varžybose. Po kiekvienų varžybų to nori vis labiau. Kai laimi, nori būti geriausias Lietuvoje. Kai tampa Lietuvos čempionu, pirmas nori būti ir Europoje. Jei pasiseka Europos čempionatuose, pradeda galvoti, kad gali dar daugiau“, - teigė Margarita.

„Mano kelias iki viršūnės buvo ilgas, neatėjau iš niekur. Buvo laikas, kai Japonijoje pralaimėdavau pirmąsias kovas. Stengiausi nenuleisti rankų. Kad galiu būti pasaulyje pirma, pradėjau tikėti prieš trejus metus.

Aukščiausiam tikslui fiziškai buvau pasiruošusi jau seniai, bet reikėjo subręsti psichologiškai. Prieš penkerius metus pasaulio čempionate padariau nedovanotiną klaidą. Atlikau stiprų smūgį japonei į veidą. Buvau diskvalifikuota. Pralaimėjau, nors pagal fizines galimybes jau tada jaučiau, kad galiu laimėti. Tąsyk likau penkta.

Pralaimėjau, nes psichologiškai dvejojau. Tas smūgis – bejėgiškumo išraiška. Minties, kai matai, kad nebegali laimėti, išraiška. Tai buvo psichologinis nepasiruošimas kovai“, - mintimis apie kelią į viršūnę dalijosi marijampolietė.

Pasaulio čempione M.Čiuplytė galiausiai tapo 2009 m. Sankt Peterburge vykusiose pirmenybėse. Tačiau ir tuomet reikli sportininkė turėjo sau priekaištų. „Norėčiau būti universalesnė, bet tam gal dar nepribrendau. Treniruotėse darau įvairius smūgius, bet varžybose renkuosi tik tai, kas tikrai, žinau, pasieks tikslą“, - prieš metus, po pasaulio čempionato Sankt Peterburge kalbėjo Margarita.



TECHNIKA. Tikslą pasiekė. Europos čempionate Ispanijoje, kuris vyko šį birželį, Margaritai pirmąkart atiteko specialus čempionato prizas, skirtas geriausią techniką pademonstravusiam sportininkui. Analogiškas prizas skiriamas už kovinę dvasią, kuris šįkart atiteko kitam lietuviui Andžejui Milevskiui.

„Prizo už techniką niekuomet nebuvau gavusi. Tai buvo viena svajonių. Dar vykdamos į Ispaniją su Rita (Pivoriūnaite, - aut. past.) apie tai kalbėjome. Ji sakė, jog norėtų tapti pirmąja, laimėjusia auksą ir kata, ir kumite rungtyse, o aš sakiau, jog labai norėčiau ne tik tapti čempione, bet ir pagaliau gauti prizą už techniką. Abiejų norai išsipildė“, - šypsojosi Margarita.

„Pavyko įgyvendinti techninius veiksmus, kuriuos jau buvau primiršusi. Ypač džiaugiuosi, jog pasiteisino kojų technika. Treneris ragino ją panaudoti, nes pastaruoju metu dažniausiai pasikliaudavau tik rankų ir kelių smūgiais“.

Neįtikėtinai galingi rankų smūgiai – pagrindinis Margaritos ginklas, kuriam priešnuodžių niekas pasaulyje kol kas neranda. Praėjusiais metais, galima sakyti, vien jų užteko, kad Margarita Sankt Peterburge taptų pasaulio čempione. Vis dėlto sportininkė nori, kad jos kovos būtų ne tik pergalingos, bet ir efektingos.

„Kol siekiau pasaulės čempionės titulo, pačiose varžybose nesinorėdavo eksperimentuoti. Tiesiog stengdavausi išnaudoti savo pagrindinis ginklus – stiprias rankas ir stiprius smūgius keliais vidutiniame aukštyje. Tačiau vis labiau norėjosi siekti ne tik pergalės, bet ir kovos grožio. Norisi laimėti taip, kad šiurpuliukai eitų per visą kūną.

Dėl to kojų techniką dar reikia gerinti. Sako, kiemo varžybose (varžybose Lietuvoje, - aut. past.) reikia ją tobulinti, tada lengviau panaudoti ir svarbiose varžybose. Dar reikia dirbti“, - įsitikinusi Margarita.

PRIEŽASTYS. Iš viso lietuviai Europos čempionate Ispanijoje iškovojo 12 medalių, gerokai pralenkdami kitas žemyno valstybes. Margarita turi paaiškinimą, kas lėmė tokią Lietuvos rinktinės sėkmę.

„Atsidūrėme aukštumoje, nes ėmėme veikti kaip komanda. Visi. Skirtingų klubų sportinininkai, treneriai, medikai, federacijos vadovai... Karatė – individualus sportas, bet individualiai kovoji tik kai atsiduri ant tatamio.

Visas darbas prasideda treniruotėse. Treniruojamės klubuose, bet federacija labai didelį dėmesį skiria bendroms rinktinės treniruotėms. Dažnai būname kartu, dirbame su medikais, psichologais, treneriai dalijasi informacija.

Varžybose stengiamės neišsibarstyti, būti kartu. Mūsų bendrumas labai pastebimas. Niekuomet nebūna panikos. Visuomet turime griežtą planą ir visi žino, kada ką daryti. Tai didelis federacijos vadovų įdirbis. Visa tai tam, kad sportininkai susikoncentruotų į tikslą. Tapome pranašesni už kitas šalis, nes dirbame sistemingai“, - kalbėjo M.Čiuplytė.

FILMAI. Tradicinė sajonara, varžybų uždarymo vakarėlis, kurį pagal nerašytas taisykles privalo surengti karatė čempionato organizatoriai, pasak Margaritos, atitiko ispanišką temperamentą. „Japonijoje sajonaros visuomet būna pakankamai santūrios, Ispanijoje, aišku, nieko panašaus nebuvo. Muzika, šokiai po atviru dangumi – buvo labai smagu. Atsišokome su Lundgrenu...“, - puse lūpų pasakojo Margarita.

Švedas Dolphas Lundgrenas, veiksmo filmų žvaigždė, yra kiokušin karatė trečiojo dano meistras. Ispanijoje gyvenantis aktorius buvo pakviestas apdovanoti čempionato prizininkus. „Labai nepabendravome... Jis čempionate dalyvavo tarsi puošmenėlė...“, - teigė Margarita.

Margarita dabar juokiasi prisiminusi, kad D.Lundgrenas – vienas pagrindinių jos vaikystės herojų. Kaip ir Jeanas Claude'as van Damme'as ir kiti veiksmo filmų aktoriai.

„Vaikystėje labai mėgau kovinius filmus. Dabar atrodo – kokia nesąmonė! Bet tada negalėdavau atsitraukti. Pamačiusi filmą, mamai rodydavau veiksmus ir svajojau lankyti karatė. Buvo toks filmas „Ledi Drakonas“, ar kažkaip panašiai vadinosi. Ta moteris odine striuke buvo mano idealas“, - sunkiai sulaikydama juoką prisipažino Margarita.

VAIKYSTĖ. „Vis dėlto mama mane nuvedė į plaukimo užsiėmimus. Tiesą sakant, man patikdavo visur, kur tik nuvesdavo, jei tik užsiėmimas būdavo aktyvus, reikėdavo judėti. Buvo nuvedusi ir į bokso treniruotes. Plaukimą lankiau aštuonis metus, bet sužinojau, kad yra karatė klubas. Buvo vasara, o pasakė, kad priims tik rugsėjį. Buvo nekantru laukti. Visą vasarą stebėjau, kaip karatistai bėgioja, ir svajojau treniruotis su jais.

Kai pradėjau lankyti karatė užsiėmimus, vis dar lankiau ir plaukimą. Plaukimo trenerė apie karatė nieko nežinojo, slėpiau, o po plaukimo treniruočių eidavau tiesiai į karatė užsiėmimus. Galiausiai ėmiau nepavilkti kojų ir reikėjo griežtai apsispręsti. Aišku, pasirinkau karatė, nors visi sakė, kad nieko nepasieksiu. Jau tada norėjau įrodyti, kad jie klydo“, - pasakojo Margarita.

Klausimas, ar karatė veiksmus yra tekę panaudoti gatvėje, pavyzdžiui, ginantis nuo užpuolikų – pakankamai banalus, bet juk atsakymą sužinoti knieti. Margarita nustebina. Pasak jos, tai, kad karatė treniruotes lankanti mergina gali apsiginti nuo užpuolikų – tėra mitas.

„Prieš paauglius yra tekę, bet karatė veiksmais to nepavadinsi – užplodavau per veidą delnu ir užtekdavo. Kritinėje situacijoje buvau atsidūrusi tik kartą. Karatė lankiau dar tik metus. Pamenu, ėjau iš treniruotės, kojas vos vilkau, o galvoje sukosi mintis – neduokdiev, užpuls. Taip ir nutiko. Užpuolė su peiliu, sako, atiduok pinigus. Galvoju, kokius dar pinigus... Kišenėje du litus bulkutėms teturėjau... Išnirau pro petį ir pabėgau. Manau, kad tai, jog mergina gali apsiginti panaudodama karatė veiksmus, tėra mitas. Ką tu, mergina, padarysi prieš užpuoliką su peiliu? Nebent pabėgsi“, - aiškino Margarita.

POLICIJA. Beje, specialybę Margarita taip pat rinkosi paveikta kovinių filmų. „Man patiko koviniuose filmuose matyta kova už gėrį. Į policijos akademiją stojau naiviai tikėdama, kad galiu kažką gero nuveikti ir kad policijos darbas pakankamai smagus, kaip toje komedijoje apie policijos akademiją.

Aišku, greitai teko daug kuo nusivilti. Nenoriu nieko šmeižti, tik pasakysiu, jog supratau, kad teisingumas labai sudėtingas dalykas. Taip pat supratau, kad negaliu nuolat klausyti, kaip kažkas kažką nužudė, papjovė, nušovė... Man tai nepatinka. Vis dėlto policijos struktūroje radau nišą, kuria esu labai patenkinta. Į dabartinį savo darbą žiūriu iš sportinės pusės, mano darbas – treniruoti, apmokyti“, - teigė M.Čiuplytė. Ji – Lietuvos policijos mokymo centro Bendrųjų profesinių įgūdžių ir sporto skyriaus instruktorė, mokanti policijos pareigūnus šaudybos, taktikos ir kovinių veiksmų.
 

CITATA. "Smagu būti žinomu žmogumi, bet man tai nėra gyvenimo tikslas. Mano tikslas – pajusti pergalės "kaifą" (Margarita Čiuplytė).

 



Daugiau naujienų iš kategorijos Ringas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas