Marytė Marcinkevičiūtė 2015 m. gegužės 15 d. 12:21 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Į trasą palydėjo sporto legendos

Lengvosios atletikos asociacija suteikia galimybę atsiskleisti talentams ir nuolat rengia varžybas. Šįkart - olimpinio rekordininko A.Aleksejūno taurės

A.Aleksejūno taurė.
Irmanto Sidarevičiaus nuotr.
A.Aleksejūno taurė.
   
Nuo šiol Adolfo Aleksejūno varžybos taps tradicinėmis ir jos vyks Vilniaus Vingio parke kartu su atviromis Vilniaus gimnazistų estafečių varžybomis. 

VILTIS. Kaip teigė Lengvosios atletikos asociacijos generalinis sekretorius, šių varžybų vyr. teisėjas Egidijus Juozas Karalius, pagrindinis asociacijos tikslas – kiekvienas savo varžybas paskirti kuriam nors praeityje garsiam Lietuvos lengvaatlečiam.  

Šįkart jos buvo skirtos Tokijo olimpinių žaidynių rekordininkui A.Aleksejūnui.

„Dabar neturime gerų ilgųjų ir vidutiniųjų nuotolių bėgikų. Prisiminus ankstesniuosius laikus, kada Lietuvos bėgikai pasiekdavo daug gražių pergalių, mūsų akyse kaupiasi ašaros. Turėjome tokius grandus, o dabar beveik nieko neturime.

Gimnazistų estafečių varžybomis ir siekiame, kad jaunimas pamiltų bėgimą, išmoktų trasoje kentėti, pajustų  džiaugsmą, jog gali sėkmingai nugalėti save ilgoje distancijoje. Bėgimas, o ypač ilgųjų nuotolių, tikrai nėra fizinė kančia. Viliamės, kad per mūsų varžybas atsiskleis ne vienas talentas, kad mūsų sportininkai įrodys, jog jie irgi gali pasiekti gerų rezultatų“, - sakė E.J. Karalius. 

SVEČIAI. Šiemetinės varžybos Vingio parke sutraukė ir nemažai Lietuvos sporto žvaigždžių. 
 
Varžybas stebėjo ir su jaunaisiais sportininkais bendravo pirmasis nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas disko metikas Romas Ubartas, trys pasaulio eksrekordininkės ieties metikė Birutė Kalėdienė, šuolininkė į tolį Vilhelmina Bardauskienė ir 400 m distancijos barjerininkė Ana Ambrazienė, olimpinis rekordininkas A.Aleksejūnas, olimpinis 400 m bėgimo čempionas Remigijus Valiulis, pirmasis Lietuvos imtynių pasaulio čempionas Rimantas Bagdonas. 

Tarp svečių buvo ir Lietuvos sporto muziejaus direktorius kaunietis Pranas Majauskas, rėmėjai.  Lengvosios atletikos asociacijos viceprezidentas Algirdas Maldūnas juos apdovanojo asociacijos prizais-aukurais, atminimo medaliais ir sportiniais marškinėliais. 

Estafečių komandos, kurių susirinko 33, labai šiltai sutiko mūsų sporto legendas, su jomis fotografavosi. Per iškilmingą atidarymą išsirikiavo apie 350 sportininkų ir jų trenerių bei kūno kultūros mokytojų. Tokijo olimpietis A. Aleksejūnas, prieš paskelbiant varžybas atidarytomis, sakė:  „Labai malonu, kad susirinko tiek daug dalyvių, kurie nori tapti gerais lengvaatlečiais. Tačiau bėgti nėra lengva, reikia daug treniruotis“. 

Varžybose panoro dalyvauti ir Karo akademijos kariūnai, kurie maloniai nustebino varžybų organizatorius. Jie atsivežė ir visus pavaišino kariūnų arbata. Rungtyniavo ir Vilniaus universiteto komanda. 

LYDERĖ. Varžybų vyr. teisėjas E. J. Karalius netrukus pakvietė komandas į startą. Kiekvieną jų sudarė 10 bėgikų (5 merginos ir 5 vaikinai) ir kiekvienam sportininkui reikėjo įveikti 600 m nuotolį. 

Jau nuo pat pirmųjų metrų tapo aišku, kad niekas rimčiau nepasipriešins jungtinei komandai, pasivadinusiai „Nenugalimieji antinai“. Komandai atstovavo ir daugkartinė Lietuvos čempionė, VGTU verslo vadybą pirmame kurse studijuojanti  Modesta Morauskaitė, kuri bėgo priešpaskutiniame etape. 

Šiemet sportininkės laukia Europos jaunimo (iki 22 metų) čempionatas Taline, kur ji bėgs savo mėgstamą 400 m nuotolį. Modestos daug įdomių renginių lauks ir žiemą, kurią ji tiesiog dievina ir yra viena pajėgiausių Lietuvos snieglentininkių.  „Dabar, kai tapau studente, suderinti mokslą ir sportą nėra lengva, bet, kai nori, viskas įmanoma. Kol kas viskas man sekasi pakankamai gerai. Mano planai per Europos jaunimo čempionatą – bėgti finale ir pagerinti savo asmeninį rezultatą (53,18 sek.)“, - savo planus atskleidė M. Morauskaitė.   


NENUGALIMIEJI. Nugalėtojais tapo „Nenugalimieji antinai“. Pergale džiaugėsi atskiruose etapuose bėgę Rasa ir Jurgita Sakalytės, Lukas Čiurinskas, Justina Jasevičiūtė, Povilas Klimas, Karolis Pūras, Simona Janavičiūtė, Arnas Gabrėnas, M. Morauskaitė ir Viktoras Markovskis.   

„Praėjusiais metais mes irgi tapome nugalėtojais, tik atstovavome trenerės Laimutės Juchnevičienės komandai. Šiemet mūsų komandoje susibūrė bėgikai iš visos Lietuvos -  Vilniaus, Žiežmarių, Jonavos, Marijampolės, Kaišiadorių, todėl pagalvojome, kad tokiai komandai reikia sugalvoti ir originalų pavadinimą“, - kalbėjo A. Gabrėnas, VGTU antrame kurse studijuojantis kelių ir geležinkelių inžineriją.  

Jis lengvąja atletika susižavėjo būdamas 18 metų ir dabar bėgioja 400 m bei 800 m distancijas. Nugalėtojų komandai, kuri nuotolį įveikė per 16 min. 52,7 sek., atstovavo ir Anglijoje studijuojantis V. Markovskis, kuriam komandos vadovas klaipėdietis Kazimieras Gricius patikėjo bėgti paskutiniuoju etapu. 

DARBAS. Antrą vietą užėmė Vilniaus Simono Daukanto gimnazija (17 min. 17,7 sek.), o trečią – Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija (17 min. 27,4 sek.). Kaip ir praėjusiais metais, trečią vietą užėmusiems kaišiadoriečiams nepavyko pakilti vienu laipteliu aukščiau, nors vienu metu jie ir bėgo antri. Tačiau bėgikų veiduose liūdesio nebuvo. 

„Mūsų komandai atstovavo bėgikai ir du krepšininkai Dominykas Šalvaitis ir Rokas Tamulevičius. Stipriausi mūsų sportininkai – Lietuvos jaunimo rinktinės kandidatai broliai Rimgaudas ir Modestas Pabiržiai, kurie per įvairias varžybas savo amžiaus grupėje 800 m ir 1500 m distancijose laimi medalių. Trečiąja vieta labai džiaugiamės, kadangi ją iškovoti nebuvo lengva“, - teigė 400 m distancijoje rungtyniaujanti Karolina Staškevičiūtė.
 
Į klausimą, ko kaišiadoriečiai pritrūko iki antrosios vietos, jų kūno kultūros mokytojas ir treneris Dainius Tamulevičius tik šyptelėjo ir atsakė: „Truputėlį darbo. Kai daugiau jaunimas treniruosis, tada ir pasieks geresnių rezultatų“. 

DOVANOS. Estafečių komandos galėjo pasivaišinti rėmėjų „Rokiškio sūris“ gaminama produkcija, Vilniaus alaus gamyklos gaivinančiais gėrimais, kariūnų arbata. Vaišes surengė ir "Marceliukės klėtis".

Visų varžybų dalyvių, kurie baigė distanciją, laukė bendrovės „Omniteksas“ trijų spalvų (geltona, žalia, raudona) sportiniai marškinėliai su LLA logotipu, nugalėtojų ir prizininkų – „Stiklitos“ prizai ir medaliai, „Gijos“ megztiniai.
 
PLANAI. Lengvosios atletikos asociacijos viceprezidento A. Maldūno artimiausiuose planuose - Barselonos olimpinio čempiono, LAA viceprezidento R.Ubarto pagerbimas Vingio parke jo 55 m. sukakties proga.  

Iškilmėse, kurios turėtų tęstis apie pusantros valandos, dalyvaus olimpiniai, pasaulio ir Europos čempionai bei  medalininkai, olimpiečiai, pasaulio rekordininkai, svečiai. 

Rudenį numatytos A.Ambrazienės ir R. Ubarto taurės varžybos. Pasak  LAA vadovo, jie norėtų surengti ir B. Kalėdienės taurės varžybas, tiktai reikėtų įžymiosios ieties metikės sutikimo. 
 
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Lengvoji atletika
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas