Marytė Marcinkevičiūtė 2016 m. sausio 25 d. 11:20 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Alytuje - šeimininkų staigmena sportininkams

„Žalgirio“ žiemos žaidynės Alytuje pranoko organizatorių lūkesčius: į stalo teniso, šaškių ir šachmatų varžybas susirinko daugiau dalyvių nei tikėtasi.

Žalgiriada Alytuje.
Marytės Marcinkevičiūtės nuotr.
Žalgiriada Alytuje.
   
Alytuje rungtyniauti žalgiriečiams buvo idealios sąlygos, viskas vyko vienoje vietoje: Sporto rūmuose žaidynių dalyviai rungtyniavo ir maitinosi. Suvažiavę ankstų rytą, jie visi apie 17 val. išsiskirstė. 
 
STAIGMENA. Per iškilmingus atskirų sporto šakų atidarymus sportininkus pasveikino miesto meras Vytautas Grigaravičius ir draugijos "Žalgiris" generalinis sekretorius Vytas Nėnius, o stalo tenisininkus – dar ir Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentas Rimgaudas Balaiša. 

Alytaus meras pasidžiaugė matydamas tokį gausų būrį žalgiriečių, susirinkusių parungtyniauti Dzūkijos sostinėje, kad draugija tęsia gražias tradicijas. Jis žalgiriečiams linkėjo kuo geriausios kloties ir sportinės sėkmės.  

Varžybų šeimininkai šioms žaidynėms pateikė ir malonią staigmeną – savivaldybė nupirko 10 naujų teniso stalų, kuriuos pirmieji ir išbandė žalgiriečiai. LSTA prezidentas padėkojo alytiškiams už šią puikią dovaną. 

SMEGENYS. Vieni žalgiriečių žaidynėse siekė pergalių, o kiti atvyko smagiai praleisti laiką, pabendrauti, užmegzti naujas pažintis su savo bendraminčiais. Prienų klinikos „MediCA“ šeimos gydytoja šachmatininkė Ineta Marčiukaitytė, žalgiriečių žaidynėse debiutavusi praėjusiais metais, šiemet vėl atvažiavo į Alytų. 

„Šachmatais žaidžia visa mūsų šeima: mama, sesės, brolis, sūnus. Didelis šachmatų entuziastas visą gyvenimą buvo ir šviesaus atminimo mano tėvelis, kuris, sulaukęs 82-ejų, mirė 2015-aisiais. 

Per didžiąsias šventes – Šv. Kalėdas, Velykas rengiame savo šeimos turnyrus ir žaidžiame. Šachmatai mane atpalaiduoja nuo sunkaus darbo, įtampos, nes apie ligonius galvoju dieną ir naktį“, - sako I. Marčiukaitytė.

Gydytoja prisipažino, kad ji žaidynių išvakarėse Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre žiūrėjo baletą „Žydrasis Dunojus“, kuris ją sužavėjo, ir dabar jos mintys dar teatre, o prie šachmatų lentos sunku susikaupti. 

„2015-aisias žaidynėse buvau dvylikta, noriu ir šiemet pasirodyti ne prasčiau. Labai džiaugiuosi, kad šachmatais žaidžia ir moterys, kurios logiškai mąsto. Kai šiais laikais vos ne visa informacija yra suvirškinta kompiuteryje, smegenims būtinai reikia kažkokios mankštos. Per „Žalgirio“ žaidynes mes gerokai pravalėme savo galvas“, - džiaugėsi gydytoja, užėmusi 15-ą vietą tarp 20 turnyre dalyvavusių moterų. 

Šachmatų varžybos vyko šveicariškąja sistema, buvo žaidžiami septyni ratai – keturi iš ryto ir trys po pietų. Nugalėtoja tapo šiaulietė Gražina Setikienė, antra buvo Daiva Dieninė iš Klaipėdos rajono, o trečia – Anykščių sportininkė Skaivė Meškauskienė. 

INTRIGA. Šachmatų varžybų vyr. teisėjas vilnietis Jonas Sidabras nesiryžo teigti,  kas yra rimčiausi pretendentai nugalėti vyrų grupėje. 

„Žalgirio“ žaidynės visada labai laukiamos ir įdomios, kadangi jose dalyvauja suaugę žmonės, kurie, galbūt, nežaidė 10 ar 15 metų, bet nuo senų laikų turi sukaupę didelį patyrimą ir meistriškumą. 

Po daugelio metų pertraukos jie grįžta ne į Lietuvos čempionatus ar klubų varžybas, o pirmiausiai juos pamatome žalgiriečių žaidynėse. Todėl iš anksto numatyti, kas bus pirmas – labai sunku. Žaidynių varžybos – visada kovingos ir neprognozuojamos“, - sakė J. Sidabras. 

Tačiau vieną rimtą kandidatą laimėti jis įvardijo, tai – pernykštis žaidynių čempionas Martynas Taučius iš Klaipėdos rajono. Varžybų vyr. teisėjas neapasiriko, šis sportininkas tapo nugalėtoju. 

Antras buvo jurbarkietis Tomas Jankūnas, o trečias – šiaulietis Visvaldas Šaltis. Susumavus moterų ir vyrų rezultatus, komandinėje įskaitoje nugalėtojais tapo Klaipėdos r. šachmatininkai, aplenkę šiauliečius, o trečią vietą pasidalijo Jurbarko ir Alytaus šachmatininkai. 

Alytiškių gretose žaidė ir Seimo narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, kuris asmeniniame turnyre buvo 16-as tarp 47 sportininkų. 

LYDERIS. Stalo teniso varžybose susirinko rungtyniauti 19 komandų. Į finalinį turnyrą pateko trys Vilniaus komandos ir panevėžiečiai. Atrodė, jog nugalės kuri nors vilniečių komandų, tačiau pergalę šventė panevėžiečiai, kurie atsirevanšavo vilniečiams už pernykštį pralaimėjimą 2:3. 

Panevėžiečiai 3:0 nugalėjo Vilniaus II ir 3:1 -Vilniaus I komandas bei po poros metų pertraukos susigrąžino čempionų vardus.   

Nugalėtojų komandos siela – jau 55 metų stalo tenisą žaidžiantis Povilas Bagužis buvo tikras vedlys ir Alytuje. Jis teigė, kad žalgiriečių žaidynėms jie gana rimtai rengėsi. 


„Turime geras sąlygas, treniruojamės specializuotoje salėje. Mano takas per 55 metus į ją yra numintas, per visą savo sportinę karjerą joje treniruojuosi. Į tą savo salę galiu eiti užsimerkęs“, - sakė P. Bagužis. 

Jo treniruočių draugė vadybininkė Ligita Vielienė papildė, kad labai svarbu atstovauti savo miestui ir jį garsinti. Stalo teniso žaidynių čempionai kartu žaidžia jau 20 metų ir yra susirūpinę, kad iš žemėlapių nedingtų jų miesto „Žalgirio“ draugija. 

Panevėžiečiams, kurių komandoje dar žaidė Dainius Stasiūnas, ypač patiko rungtyniauti prie naujų stalų. „Mums dar toli iki to, Alytui galime tik pavydėti. Tačiau mes laimėjome žalgiriečių žaidynes, o ne alytiškiai“, - sakė P. Bagužis.

Rajonų grupėje nugalėtojais tapo Lazdijų stalo tenisininkai, antri – Šalčininkų ir treti – Kazlų Rūdos sportininkai. 

Per iškilmingą stalo teniso varžybų nugalėtojų apdovanojimą Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentas R.Balaiša aukščiausią asociacijos apdovanojimą - Garbės ženklą už nuopelnus Lietuvos stalo tenisui įteikė tarptautinės kategorijos teisėjui alytiškiui Zenonui Gramackui. 

LŪŽIS. Šaškių varžybas laimėjo vilniečiai (33 tšk.), kuriems atstovavo Eglė Rutkauskienė, Valius Karalius ir Igoris Golubajevas. Vienas šių žaidėjų, 63-ejų V. Karalius su šaškėmis draugauja jau 40 metų. 

Namie jis daugiausiai žaidžia su kompiuteriu, tačiau prie jo prisėda ne taip dažnai. Mėgsta dalyvauti varžybose, bet nugalėti, kaip pats sako, pavyksta retokai.     

„Mums ankstesniais metais vis nepavykdavo, tapdavome prizininkais ir pačių garbingiausių laurų nenuskindavome. Ši mūsų pergalė – pirmoji, bet tikrai ne paskutinė. Kitąmet mes pasiryžę vėl niekam neužleisti pirmosios vietos“, - sakė V. Karalius. 

Vilniečiai pagrindinius savo varžovus anykštėnus nugalėjo 5:1, tačiau jie gerai sužaidė su kitomis komandomis ir nuo vilniečių atsiliko tik 2 tšk. 
 
Sėkmingai vilniečiai pasirodė ir asmeninėse varžybose: E. Rutkauskiemė buvo trečia  V. Karalius – penktas, o I. Golubajevas – devintas. 

„Žalgiriečių žaidynės labai patiko, viskas buvo puikiai organizuota“, - gavę apdovanojimus sakė Vilniaus šaškininkai. 

Šaškių turnyre treti buvo Alytaus r. sportininkai. Asmeninėse varžybose nugalėtoja tapo anykštietė Veneta Veršulytė, o antrą vietą užėmė Romas Matulevičius iš Alytaus rajono. Jėgas bandė 60 šaškininkų. 

PATIKO. „Žalgirio“ draugijos generalinis sekretorius V. Nėnius liko patenkintas varžybomis Alytuje. „Tvarkinga sporto bazė, geras apšvietimas, komunalinės paslaugos. Prie stalo teniso stalų šaškių ir šachmatų lentų virė atkaklios kovos. Žaidynes aptarnavo aukšto lygio teisėjai, nebuvo jokių nusiskundimų. Per žaidynes vyravo gera nuotaika, visi buvo patenkinti. Kitąmet mes vėl galvojame susirinkti į Alytų“, - sakė V. Nėnius. 
 
Laisvomis akimirkomis daug kas nuvažiavo pasižiūrėti naujojo Alytaus tilto per Nemuną, aplankė Z. Gramacko muziejų. 

Žalgiriečių žiemos žaidynės tęsis kitą savaitgalį Ignalinoje.     
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Kitas sportas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas