Marius Grinbergas 2010 m. lapkričio 3 d. 13:08 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Rankininkės pomėgis - užsienio kalbos

“Rusų, serbų, islandų, anglu, norvegų. Šiek tiek prancūzų”, - rankininkė Ramunė Pekarskytė vardijo kalbas, kurias moka. Ir nori išmokti dar daugiau

R.Pekarskytei kalbos padeda svetimoje šalyje jaustis sava.
Nuotr. iš asmeninio albumo
R.Pekarskytei kalbos padeda svetimoje šalyje jaustis sava.

Ramunė Pekarskytė legionierės duoną valgė tik dviejose šalyse. Išvykusi iš Vilniaus “Eastcon AG” ekipos, kurioje buvo komandos lyderė, ji septynerius metus rungtyniavo Habnafjorduro “Haukar” klube Islandijoje, o praėjusią vasarą persikėlė į Norvegiją, kur apsivilko “Levanger” komandos aprangą.
 

Bet pasakyti “Aš esu rankininkė”, 30 metų sportininkė gali penkiomis užsienio kalbomis: “jeg er handball spiller” (norvegų kalba), “jeg er handbolta kona” (islandų), “ja sam rukometacica” (serbų), “I’m handball player” (anglų), “ja – gandbolistka” (rusų). 
 

“Prancūziškai žinau tik “je joue le handball” – aš žaidžiu rankinį”, – juokėsi rankininkė, Lietuvoje baigusi Vilniaus pedagoginį universitetą.
 

Buvusi pasaulio ir Europos jaunimo vicečempionė mokytis norvegų kalbos pradėjo vos atvykusi į šią šalį. O R.Pekarskytės ateities planuose – dar kelių užsienio kalbų kursai.
 

Kaip išmokote tiek užsienio kalbų?

Rusų kalbos mokiausi mokykloje, nes tai buvo privaloma.


Islandijoje gyvenau septynerius metus, dirbau saldainių fabrike ir vaikų darželyje, tad be islandų kalbos nebūčiau išsivertusi.


Angliškai išmokau atvykusi į Islandiją. Komandos draugės ten kalbėjo tik angliškai arba islandiškai. O aš tylėdavau kaip žuvis. Būdavo sunku psichologiškai, kai nei tu, nei aplinkiniai nesuprasdavo, ko tu nori ar ko jie nori iš tavęs. Be to, aš neturėjau agento, tad pačiai teko ginti savo interesus. Šis dalykas buvo labai svarbus postūmis mokytis kalbos, kad neapgautų. Taip po truputį pradėjau kalbėti angliškai.


Mokytis kalbėti serbiškai nutariau dėl to, kad turiu daug draugių serbių. Jos Islandijoje žaidė futbolą, kelios su manimi dirbo. Man atsibodo nesuprasti, ką jos kalba, be to, jaučiausi nejaukiai, kai jos aštuonios tarpusavyje kalbėdavosi ir ne visada man išversdavo.


Tad pradėjau mokytis ir po trijų mėnesių jau galėjau susikalbėti serbiškai. Norėjau pasitikrinti žinias, todėl nuvykau į Serbiją. Ten žmonėms padariau įspūdį.  Ir pačiai buvo smagu.


Įdomu, kad kiekviena išmokta kalba tau padeda mokytis kitą, nes yra nemažai susijusių kalbų. Pavyzdžiui, islandų ir norvegų, rusų ir serbų, prancūzų ir italų.


Gal naudojate kokius nors kalbų mokymosi metodus?

Taip, naudoju savo, o gal ir kitų sukurtus metodus. Man pirmiausia svarbu išmokti gramatikos. Jei ją išmoksti, žinai, kaip teisingai pasakyti, parašyti, išgirsti, suprasti.


Visas kalbas pradėjau mokytis nuo klausimo “kiek valandų?” Gal todėl, kad tai turbūt dažniausiai užduodamas klausimas. Tuo pačiu išmoksti ir skaičius.


Išmokstu pagrindinius, daugiausia su sportu susijusius veiksmažodžius. Imiesi būdvardžių, kurie gali būti sudaryti iš veiksmažodžių, daiktavardžių. Vienos kalbos dalys padeda išmokti kitas.


Mokausi tik tris pagrindinius laikus, kad per daug neapkraučiau smegenų, nes ir taip yra labai daug informacijos.


Stengiuosi kuo daugiau klausyti, kaip kalba kiti, žiūriu žmonėms į lūpas – man tai labai padeda.


Kalbėdama nebijau suklysti ir prašau, kad man paaiškintų ne angliškai, o ta pačia kalba, tik kitais žodžiais. Žmonės noriai padeda, bent jau man, nes mato didelį mano norą mokytis.


Labai daug dėmesio skiriu šnekamajai kalbai, klausinėju, kodėl taip, o ne kitaip. Klausau dainų, žiūriu filmus, televiziją ar klausausi radijo būtent ta kalba, kurios mokausi.


Ar lietuvių atrodo sunki kalba, lyginant su islandų, norvegų?

Visus užsieniečius ja gąsdinu. Sakau: aš tai išmoksiu jūsų kalbą, bet nemanau, kad jūs sugebėsite išmokti mano. Lietuvių kalba tikrai sunki, bet įdomi ir turtinga. Man patiko jos mokytis mokykloje, gal dėl to taip kalbos traukia.


Islandų kalba – maišalynė, jie kartais patys savęs nesupranta. Kalba graži, bet ją kartais pavadina paukščių kalba. Norvegų kalba – labai daininga.


Mokotės norvegų kalbos. O kokią dar kalbą norėtumėte išmokti?

Būtų labai įdomu išmokti graikų kalbą. Man ji panaši į senovės lietuvių. Taip kažkodėl atrodo, kai girdžiu graikus kalbantis.


Po to – egzotinės kalbos, pavyzdžiui, kinų, japonų.


Kai išmoksiu kalbėti norvegiškai, eisiu į kursus prisiminti prancūzų kalbą, kurią mokiausi mokykloje, bet esu primiršusi. Vėliau gal ispanų ar italų. Reikia tik laiko ir noro.




Dažnai vietiniai sportininkai legionierius pirmiausiai išmoko keiksmažodžių. Ar jums irgi taip buvo?

Pati iškart paklausiu, kokie jų keiksmažodžiai, ką jie reiškia, kada juos vartoti. Islandai turi tris blogus žodžius, kurie reškia tą patį – velnias, pragaras. Dar jie nusikeikia angliškai. Bet kai islandai taria angliškus keiksmus, skamba labai juokingai, todėl tai nelaikoma keiksmažodžiais, labai nusivylimą apibūdinančiais žodžiai. Norvegai keikiasi panašiai, kaip islandai.
 

Na, rusai ir serbai turi daug negražių žodžių.
 

Angliškų keiksmažodžių nelabai vartoju. Dažniau pasakau – helvete. Tai ir norvegiškai, ir islandiškai reiškia pragaras. Rusiškus prisimenu nebent grįžusi į Lietuvą.


Kaip patartumėte mokytis kalbos pirmąkart į užsienį atvykusiam sportininkui?

Pagrindinis patarimas – vietinių prašyti, kad su tavimi kalbėtų savo kalba. Paaiškintų gestais, rodytų daiktus, apie kuriuos kalbama. Turi pats rodyti iniciatyvą. Gali atsakinėti angliškai ar kita kalba, kurią moki, bet tau turi viską sakyti vietos kalba.


O gal neverta mokytis vietos kalbų, juk gali susikalbėti angliškai?

Verta. Nes privalumų yra daug. Mokydamasis praturtini intelektą. Gali suprasti, ką apie tave šneka ir rašo. Maloniai nustebini vietinius, išlaisvini nemokančius kalbėti angliškai nuo galvos skausmo. Šalyje, kurios kalbą moki, jautiesi jaukiai ir gali padėti kitiems, susilieji su vietiniais, gali pasikalbėti su jais įvairiomis temomis, nes seki šalies aktualijas. Lankydamas kursus tuo pačiu išmoksti ir vietos tradicijų, sužinai daug apie šalį. Didžiausias privalumas – į tave visai kitaip žiūri, gerbia, nori dažniau su tavimi bendrauti. Ir pačiam daug įdomiau.


Klubas suinteresuotas, kad mokytumėtės vietos kalbos?

Norvegai kalbos kursus net įtraukė į mano kontraktą. Už juos sumokėjo ir sakė, kad kol laisvai nekalbėsiu, nepaleis iš mokyklos (juokiasi).
 

Kursai nepigūs, bet labai intensyvūs. Juose penkis kartus per savaitę būnu nuo pusės devynių ryto iki 14 valandos.
 

Kokių specialybių, tautybių žmonės susirenka į kursus?

Islandijoje buvo įvairiausių specialybių žmonės, labai skirtingo išsilavinimo. Vieni buvo baigę tris klases, kiti – universitetus. Bet buvo ir tokių, kurie net rašyti nemokėjo. Buvo žmonių iš tokių tolimų planetos kampelių, kad net keista, kaip jie atsidūrė Islandijoje.


Norvegijoje mokausi pabėgėlių centre. Čia labai daug žmonių iš karų nusiaubtų šalių. Jiems norvegai suteikė prieglobstį. Šiems žmonėms privaloma lankyti kursus, bet jie už tai gauna pinigus.


Ar baigusi rankininkės karjerą galėtumėte dirbti, pavyzdžiui, islandų-lietuvių kalbų vertėja?

Taip. Tik reikėtų pagilinti žinias, gal net baigti universitetą. Islandijoje studijos truktų ketverius metus. Jei nebūčiau išvykusi į Norvegiją, gal būčiau stojusi. Na, gal vėliau.

 

 
 



Daugiau naujienų iš kategorijos Rankinis
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas