Marytė Marcinkevičiūtė 2017 m. rugsėjo 25 d. 23:05 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Sporto legendą nustebino jaunieji talentai

Legendinis bėgikas Kęstutis Orentas įsitikinęs – Lietuvoje auga daug jaunių talentingų bėgikų, kurie ateityje gali siekti ir olimpinių aukštumų.

Renginio akimirka.
Edmundo Mališausko ir Martyno Kuprevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.
   
Gamtos ir žmogaus puoselėjamoje unikalioje sveikatingumo salelėje Kačerginėje per Lengvosios atletikos asociacija (LAA) surengtas Tokijo olimpiečio lengvaatlečio Kęstučio Orento ir Kauno rajono mero Valerijaus Makūno taurės bėgimo varžybas dalyvavo rekordinis 450 sportininkų būrys.
 
Simboliška, kad varžybos buvo surengtos tarptautinę Dieną be automobilio.

Ant greta trasos išrikuiotų stalų puikavosi dovanos dalyviams – Kauno rajono savivaldybės sportiniai marškinėliai su LLA ir savivaldybės logotipais, jie buvo įteikti kiekvienam dalyviui,  geriausiųjų bėgikų taip pat laukė „Stiklita“, „Gija“ ir „Hummel“ prizai bei dovanos, specialiai pagaminti medaliai.

Svečiuose – sporto legendos  

Renginyje lenktyniauta trijose amžiaus grupėse, jaunųjų bėgikų laukė 500 m ir 1000 m nuotoliai Kačerginės parke. 

Pas sportininkus į svečius atvyko dukart olimpinė čempionė krepšininkė Angelė Rupšienė, olimpietis Kęstutis Orentas, Kauno r. vicemeras Paulius Visockas, kuris yra didelis svarsčių kilnojimo entuziastas, Europos čempionas, Pasaulio taurės Didžiojo prizo laimėtojas, šią sporto šaką atgaivinęs pakaunėje, taip pat LLA prezidentas Algirdas Šešelgis, „Gija“ ir „Langvarta“ generaliniai direktoriai Valdas Pacevičius ir Valdas Kabišius.

Šventės dalyvius šokiu pasveikino šokių vadovės Ingos Sinkevičiūtės vadovaujamas kolektyvas. 

K. Orentas buvo nustebintas tokiu gausiu bėgikų būriu, jis įžvelgė nemažai talentingo, puikai nuaugusio jaunimo ir yra įsitikinęs, kad iš jų tikrai išaugs ne vienas olimpietis arba netgi olimpinis čempionas. 

„Ar norėtumėte jais tapti?“, - paklausė Lietuvos ilgųjų nuotolių bėgimo legenda. „Taip!“, - išgirdo garsų atsakymą. 

„Kai jūs įveiksite distanciją, tai neužmirškite ir toliau tęskite bėgimą, sportuokite – pamatysite, kad jums tikrai labai patiks ir bėgiodami jausite didelį malonumą.  Bus tikrai geriau ir sveikiau, nei sėdėti prie kompiuterių ar bastytis kur nors gatvėje. Lietuvoje turime puikias bėgimo tradicijas, tarptautinės klasės garsių bėgikų, tačiau dabar pajutome krizę.  Jūs tą krizę galite pataisyti. Tad linkiu jums pamėgti bėgimą, o svarbiausiai – gerai mokytis“, - sveikindamas savo taurės varžybų dalyvius, kalbėjo K. Orentas.
 
Jis varžybose sutiko ir savo seną pažįstamą, Kauno rajono lengvosios atletikos trenerį, Alfredą Starkevičių, kuris išugdė praeityje puikų bėgiką Rimą Koncevičių.     

Dukart olimpinė čempionė A. Rupšienė jauniesiems bėgikams linkėjo, kad ta diena jiems taptų įsimintina ir tai būtų kelio į didįjį sportą diena. 

Visus žavėjo darželinukai

Kai prie 500 m  starto linijos stojo jauniausieji bėgikai – darželinukai, LLA viceprezidentas ir valdybos pirmininkas Algirdas Maldūnas otimistiškai tarė: „Štai ko mums reikia – bėgimo varžybų darželinukams. Vaikučių, gimusių iki 2001-ųjų, panoro dalyvauti net 130. Jiems akys tiesiog blizgėjo, taip jie norėjo bėgti. O čia teko startuoti su vyresniais.  Kilo mintis, jog kitąmet reikės atsisakyti veteranų varžybų, kurių jie turi ganėtinai daug, o rengti varžybas darželinukams“. 

Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų mokyklos-darželio pradinių klasių mokytoja ir sporto būrelio trenerė Aušra Kirkilionienė, čia dirbanti jau 25 metus, neatsispyrė darželinukų ir moksleivių bėgimo emocijomis ir pati panoro įveikti distanciją. 

„Jaunystėje žaidžiau krepšinį ir buvau lengvaatletė, tačiau dabar negalėjau prilygti savo 25-iems darželinukams, kuriems nuo 6 iki 10 metų, bei Raudondvariui atstovavusiems 100 vaikų, už kuriuos visus buvau atsakinga šiame renginyje. Kačerginė – nuostabus gamtos kampelis, visi vaikai  labai norėjo dalyvauti. Atsivežėme sumuštinių, gaiviųjų gėrimų, nes čia praleidome visą dieną. Iš pradžių buvome turistai, grožėjomis miesteliu, o po to atėjome bėgti. Vaikučiams labai patiko šventė, jie norėtų ją vėl pakartoti. Mūsų mokykla- darželis sportiški, propaguojame sveiką gyvenseną. Šį ketvirtadienį pas mus vyks renginys „Aktyvus rugsėjis 2017“. Geros savo sporto bazės neturime, tačiau mus įsileidžia Raudondvario gimnazija, kitos mokyklos. 

Vaikus stengiuosi grūdinti lauke, turime nusipirkę rogučių, žaidžiame su sniegu. Su savo auklėtiniais sutariu labai gerai, esu jų tikra draugė, o tik po to mokytoja“, -  sakė A. Kirkilionienė, kuri su darželinukais ir mokiniais kartu sportuoja, daro mankštas, žaidžia kvadratą, krepšinį, yra futbolo trenerė. 

Vaikaisper bėgimo varžybas rūpinosi ne tik A. Kirkilionienė, bet ir jos kolegės Audronė Stankevičienė, Ligita Kasiukevičienė, Edita Šlapikienė, Irena Jurelienė, taip pat jaunųjų bėgikų tėvai.  

Šios varžybos ilgam įsimins 6-metei Justei Grigonei, 7-erių Justui Bagdonui ir  Domantui Sapkauskui, kitiems, kurie sėkmingai rungtyniavo distancijoje. 

Tarp bėgikų – ir stalo tenisininkai, krepšininkai 

Praėjusiais metais per analogiškas varžybas Anelės ir Augustino Kriauzų mokykla-darželis laimėjo gausiausiai varžybose dalyvavusios komandos taurę.      

Kai buvo tokia didelė konkurencija, ne visiems pavyko nugalėti. Garliavos Jonučių progimnazijos septintokas Rokas Kisielius jau septintus metus lanko stalo teniso pratybas, šiemet savo amžiaus grupėje per Lietuvos jaunučių pirmenybes jis pelnė bronzos medalį.  Jo mama Dalia Kisielienė – progimnazijos kūno kultūros mokytoja – atidžiai stebėjo varžybas, kur jos sūnus kartu su savo klasės draugais Nagliu Rutkausku ir Gustas Kasparavičiumi bandė jėgas bėgimo trasoje. Ir nors šiems garliaviečiams nepavyko tapti prizininkais, bet bėgikų švente jie liko patenkinti ir kitąmet taip pat norėtų dalyvauti. 

„Varžybose dalyvavo 37 mūsų mokiniai, jie visi gavo sportinius marškinėlius, kuriais iš karto pasipuošė. Vaikai pasirodė gerai, komandinėje įskaitoje buvo ketvirti. Tokių varžybų jiems  labai reikia“, - sakė D. Kisielienė, kuri praeityje buvo neblogo lygio gimnastė. 
 
Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos septintokas Matas Mikulėnas nuo antros klasės žaidžia krepšinį „Tornado“ krepšinio mokykloje. Tačiau dabar jis pasižymėjo ir bėgimo take – savo amžiaus grupėje 1000 m distancijoje užėmė trečią vietą.  „Galvojau bus lengviau, bet reikėjo atiduoti visas jėgas“, - po finišo pasakė M. Mikulėnas, svajojantis apie krepšininko karjerą. 


 
Favoritų pergalės 

Pagrindinių bėgimų nugalėtojais tapo Vilniaus r. bėgikai Dariušas Zabelo ir Jaroslavas Semaško, kurie savo amžiaus grupėse greičiausiai įveikė 1000 m distancijas. 

Vilniaus r. Eitminiškių pagrindinės mokyklos dešimtokas D. Zabelo lengvosios atletikos pratybas lanko jau penktus metus. Šis trenerio Vytauto Gražio auklėtinis yra pelnęs jau nemažai įvairių apdovanojimų, o šią žiemą per Lietuvos jaunių čempionatą 2 km distancijoje iškovojo bronzos medalį.

„Praėjusiais metais per šias varžybas nepavyko tapti prizininku, todėl dabar mano pagrindinis tikslas buvo nugalėti. Buvau geros sportinės formos, smagi buvo trasa“, - po varžybų įspūdžiais pasidalijo D. Zabelo.

Draugo pavyzdžiu pasekė ir J. Semaško, Paberžės „Verdenės“ gimnazijos vienuoliktokas.  Jis savo pergale tikėjo dar nestojęs į startą. Distancijoje Jaroslavas taip pat neturėjo rimtų varžovų. 
 
Mergaičių grupėje 500 m nuotolius savo amžiaus grupėse greičiausiai įveikė jonavietės Ema Serafinaitė ir Miglė Malinauskaitė bei Vilniaus r. sportininkė Karolina Savko, kuri buvo pajėgiausia ir praėjusiais metais.  

Vaikinų grupėje 500 m nuotolyje nugalėtoju tapo Kauno r. Domeikavos gimnazistas Kajus Marozas.

Komandinėje įskaitoje taurę iškovojo Kaišiadorių švietimo ir paslaugų centras, antri – Jonavos KKSC, treti – Vilniaus r. RCN bėgikai.

Dabar – pagarbos bėgimas Svėdasuose 

Per iškilmingą varžybų uždarymą LAA prezidentas A. Šešelgis dėkojo Kauno rajono savivaldybei ir jos administracijai už gražių varžybų surengimą ir rimtą požiūrį į sveiką, aktyvų gyvenimo būdą. 

Pasak LLA valdybos pirmininko A. Maldūno, jie tikėjosi, jog asociacijai metai bus prastesni, tačiau taip nebuvo. Metai buvo geri. Rumšiškėse vyko olimpinio rekordininko Adolfo Aleksiejūno, Birštone – olimpinio čempiono Remigijaus Valiulio, o dabar – olimpiečio, 37 kartus Lietuvos čempiono Kęstučio Orento ir Kauno r. mero taurės varžybos.
 
„Per kiekvienas varžybas dalyvauja vis daugiau bėgikų ir tai mums suteikia daug optimizmo“, - sako A. Maldūnas.

Šį šeštadienį Svėdasuose, Šimonių girioje – ketvirtasis pagarbos bėgimas, skirtas Algimanto apygardos partizanams, kovojusiems už Lietuvos laisvę.     
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Lengvoji atletika
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas