Marytė Marcinkevičiūtė 2018 m. spalio 1 d. 11:41 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Bėgikai pagerbė signataro atminimą

Biržuose 19-tą kartą vykusios tarptautinėse kaimo pagrindinių mokyklų lengvosios atletikos varžybos dalyvavo beveik 300 bėgikų

Renginio akimirka.
Marytės Marcinkevičiūtės ir Aušros Nemanienės nuotr.
Renginio akimirka.
   
Signataro Petro Poškaus atminimo varžybos, kurios šiemet buvo skirtos ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui,  rengiamos paskutinį rugsėjo savaitgalį.

Pagrindinei šių varžybų organizatorei - Biržų r. Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinei mokyklai – šįkart padėjo Lengvosios atletikos asociacija (LAA), vadovaujama valdybos pirmininko Algirdo Maldūno bei generalinio sekretoriaus Rimanto Daunoravičiaus. 
 
Ankstesniais metais varžybos vykdavo Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinės mokyklos stadione, tačiau dabar jis yra prastos būklės, tad nutarta renginį vykdyti pagrindiniame miesto stadione. 

Jėgas bandė ne tik Biržų pagrindinių mokyklų, bet ir Bauskės, Neretos komandos iš Latvijos, taip pat Šiaulių r. Meškuičių ir Pasvalio kaimiškųjų vietovių mokiniai.

Susirinko beveik 300 jaunųjų sportininkų, kova vyko bėgimo takuose, šuolių ir metimų sektoriuose. Jėgas bandė 5-6, 7-8 ir 9-10 klasių mokiniai. 

Vyr. teisėjo pareigos vėl buvo patikėtos  Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinės mokyklos direktoriui Audriui Viduoliui, kuris kartu  buvo ir varžybų diktorius. 

„Šiemet mūsų varžybos, ko gero, buvo pačios gražiausios, nes jos tapo tvirtomis tarptautinėmis. Ankstesniais metais atvažiuodavo mūsų draugai iš Rygos, o dabar jau buvo Latvijos komandos.  Ypatingai džiaugiamės Lengvosios atletikos asociacija, kuri mums padėjo surengti varžyhas ir savo originaliais prizais bei medaliais labai pagyvino renginį. Aštuoniolika metų per mūsų varžybas nelijo, o devynioliktąjį truputį pakrapnojo, bet mūsų šventinės nuotaikos nepagadino“, - sakė mokyklos direktorius ir varžybų vyr. teisėjas A. Viduolis. 
 
DEBIUTAS. Pirmą sykį varžybose dalyvavo ir šeši (iš 176 gimnazijoje besimokančių) vienos sportiškiausių Lietuvoje Šiaulių r. Meškuičių gimnazijos sportininkai. Jiems varžybos labai patiko ir savo kūno kultūros mokytojo Petro Vaitkaus gimnazistai prašė, jog ir kitąmet norėtų startuoti Biržuose.  

„Šiemet sutapo keli renginiai: Palangoje vyko Lietuvos jaunųjų metikų taurės ir kroso varžybos, nedalyvavo ir patys geriausieji mūsų mokiniai, kuriems buvo surengta ekskursija į Anykščiuose. Reikės pildyti mūsų mokinių prašymą ir kitąmet gausiau dalyvauti šiose varžybose. Jeigu niekas nesutrukdys, galime atsivežti ir visą autobusą vaikų, norinčiųjų tikrai yra“, - sakė P. Vaitkus.
  
Šis jau 40 metų kūno kultūros mokytoju dirbantis pedagogas gyrė varžybas, kurioms buvo puikiai pasirengta, nebuvo pralaimėjusiųjų - visi gavo medalius, o po varžybų Biržų šaulių sąjunga visus vaišino koše. 

Meškuičių gimnazijos sportininkams šie metai ypač sėkmingi: per Lietuvos mokyklų žaidynes jie virvės traukimo varžybose miestų grupėje buvo treti, o kaimų mokyklų grupėje – antri. Gerai rungtyniavo ir lengvaatlečiai. Jų kūno kultūros mokytojo mintyse – jau 33-ią kartą Meškuičiuose spalio 3 d. įvyksiančios „Kaimynų taurės“ varžybos, kuriose paprastai dalyvauja apie 10 aplinkinių mokyklų ir svečiai iš Garkalnės (Latvija). Programoje – lengvosios atletikos, futbolo, tinklinio ir virvės traukimo varžybos. Jau pagaminti ir medaliai, surasti rėmėjai.   

RYŠKI LYDERĖ. Biržuose Meškuičių gimnazijos sportininkų gretose išsiskyrė 178 cm ūgio devintokė Nerilė Dikšaitė, kuri 3 kg rutulį nustūmė 11 m 20 cm ir kone 2 m aplenkė artimiausias varžoves. Merginai tik 32 cm trūko iki savo asmeninio rekordo. 

Gerai besimokanti sportininkė (vidurkis – daugiau nei 9), kuriai ypač patinka matematika, puikiai mėto ir diską, šiemet per Lietuvos jaunučių pirmenybėse pelnė sidabro medalį, o rutulio stūmimo sektoriuje buvo trečia. 

Jaunoji sportininkė atstovavo Lietuvai Baltijos šalių jaunučių čempionate Jelgavoje ir disko metimo rungtyje buvo ketvirta .  

„Pratybas lankau nuo penktos klasės, treniruojuosi keturiskart per savaitę. Labiau patinka mėtyti diską, tačiau dabar varžybų programoje šios rungties nebuvo. Gimnazijai atstovauju  ir virvės traukimo varžybose, šiemet sėkmingai pasirodėme  Lietuvos mokyklų žaidynėse“, - sakė N. Dikšaitė. 
 
Ant nugalėtojų pakylos aukščiausiojo laiptelio stovėjo dar viena Meškuičių gimnazijos rutulio stūmikė – 7-8 klasių grupėje nugalėjo Evelina Banytė (9 m 36 cm).  

PASTEBĖJIMAS. Mokinių šventėje dalyvavo Biržų r. savivaldybės vicemerė Irutė Varzienė, šviesaus atminimo P. Poškaus žmona Milda Poškienė, Kūno kultūros ir sporto centro vadovas Sigitas Mitrochinas, savivaldybės darbuotojai. 

Per iškilmingą varžybų atidarymą jaunimą sveikinusi M. Poškienė dėkojo varžybų organizatoriams, kad pagerbiamas šviesus jos vyro P. Poškaus atminimas, kad šiemet šios varžybos sutapo su reikšmingomis datomis – Lietuvos valstybės 100-mečiu ir Popiežiaus vizitu. 

Tačiau signataro žmona pastebėjo, kad anksčiau Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinės mokyklos stadionas buvo ypatingai gražus, o dabar to grožio nebeliko ir prašė rajono savivaldybės vadovų prikelti stadioną naujam gyvenimui. 


M.Poškienė į varžybas atsivežė ir du prizus geriausiems Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinės mokyklos lengvaatlečiams. Jie buvo įteikti šuolininkei į tolį Vanesai Martinaitytei, kuri tarp 5-6 klasių mokinių buvo antra (lygiai 4 m)  ir rutulio stūmikui Rokui Kalveliui, kuris 9-10 klasių mokinių grupėje tapo nugalėtoju (12 m 37 cm). 
 
Rajono savivaldybės vicemerė I. Varzienė pasidžiaugė, kad tiek daug mokinių dalyvauja šioje sporto šventėje, kad su jaunimu yra ir nuolatinė šių varžybų viešnia M. Poškienė, kurią ji pavadino varžybų talismanu. 
 
Rajono vicemerė dėkojo Lengvosios atletikos asociacijos valdybos pirmininkui, buvusiam biržiečiui, kilimo iš  Papilės A.Maldūnui, kuris sportininkams atvežė daug originalių prizų ir rėmėjų dovanų. 

BĖGO VISI KARTU. Kaimo pagrindinių mokyklų mokiniai ne tik dalyvavo atskirose rungtyse, bet po apdovanojimų visi kartu dar bėgo 1000 m distanciją bei  gavo atminimo medalius. 

Nuotolio nepabūgo ir atletiškasis Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinės mokyklos dešimtokas, 197 cm ūgio Rokas Kalvelis, pajėgiausias šių varžybų rutulio stūmikas. Jis pagerino savo asmeninį rekordą, 5 kg rutulį nustūmęs 12 m 37 cm. 

„Esu didelis, - šyptelėjo Rokas. – Žaidžiu krepšinį, stumdau rutulį. Sportuoju nuo trečiosios klasės.  Mano svajonė? Ir toliau stumdyti rutulį bei pagerinti mokyklos rekordą, kuris yra 12 m 96 cm. O toliau – gal ir kitus rekordus gerinti“. Jo treneris – mokyklos direktorius A. Viduolis, dirbantis ir Kūno kultūros ir sporto centre.
 
Asociacijos rėmėja „Stiklita“ varžybų dalyviams pagamino atminimo medalių ir prizų, visi šventės dalyviai buvo pavaišinti „Rinkuškių“, „Rokiškio sūris“, „Biržų duona“ produkcija. 

PAVYKO  „Šventė mums tikrai pavyko“, - sakė varžybų vyr. teisėjas A. Viduolis. 

Kitąmet be P. Poškaus atminimo tarptautinių varžybų, Lengvosios atletikos asociacija Biržuose planuoja surengti ir Jono Pipynės bei Povilo Karoblio taurės varžybas. O spalio 13 d. – Svėdasuose, Šimonių girioje, vyks ketvirtasis pagarbos bėgimas, skirtas Algimanto apygardos partizanams atminti.     
 
 
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Lengvoji atletika
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas