LTF informacija 2019 m. gegužės 22 d. 15:28 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Tikslas – pakeisti požiūrį į tinklinį

Italijoje žaidžianti tinklininkė I.Sorokaitė: „Lietuvoje nėra tokios tinklinio, kaip profesionalaus sporto, kultūros. Tokios, kokia yra krepšinyje.“

I.Sorokaitė jau daugelį metų žaidžia Italijoje
Asm. archyvo nuotr.
I.Sorokaitė jau daugelį metų žaidžia Italijoje
   
Indrė Sorokaitė – bene ryškiausiai Europoje spindinti tinklinio žaidėja iš Lietuvos. Nuo 14-os metų Italijoje gyvenanti ir beveik visą karjerą stipriausiose šios šalies komandose praleidusi tinklininkė nusprendė savo duoklę atiduoti ir gimtinei. Ji rengia sportinę stovyklą, skirtą tinklinį žaidžiančioms ir apie didįjį sportą svajojančioms 12-17 metų mergaitėms. Stovykla organizuojama 2019 m. birželio 24-28 dienomis.
 
I. Sorokaitė daugiau nei 10 metų yra profesionali tinklinio žaidėja, kurią seka jaunimas iš viso pasaulio.
 
"Aš visada svajojau suteikti vaikams galimybę priartėti prie aukštojo tinklinio lygio. Norėčiau pasidalinti savo patirtimi su tais, kurie žengia pirmuosius žingsnius šiame sporte. Iš kitų žaidėjų mane išskiria aistra šiai disciplinai bei ryžtas pranokti save diena iš dienos. Norėčiau perteikti šiuos bruožus visiems savo stovyklos dalyviams", - stovyklos puslapyje prisistato tinklininkė.
 
I. Sorokaitė nuo 2013 metų yra Italijos tinklinio rinktinės narė, dalyvavo trijuose Europos čempionatuose, iškovojo sidabro medalį „World Grand Prix“ varžybose. 2007 ir 2009 metais ji tapo Europos moterų Čempionų lygos nugalėtoja, taip pat yra iškovojusi Italijos taurę ir supertaurę. Savo jėgas ji trumpai išbandė ir Azerbaidžane bei Japonijoje. Praėjusiame sezone ji atstovavo "Azzurra Volley San Casciano" komandai.
 
 
 
Tinklininkė su LTF.lt pasidalino savo mintimis apie savo karjerą bei norą padėti Lietuvos tinkliniui.
 
Kaip jums ir komandai sekėsi praėjusiame sezone?
Šį sezoną vertinu labai teigiamai. Mūsų komanda pasiekė iškeltus tikslus – patekome į Italijos taurės ketvirtfinalį ir Italijos čempionato atkrintamąsias varžybas. Nuo sezono vidurio rungtyniavome labai komandiškai, o Italijos čempionato atkrintamosiose varžybose žaidėme su "Igor Gorgonzola Novara" komanda, kuri laimėjo Italijos taurę, triumfavo Čempionų lygoje. Šiai ekipai nusileidome tik lemiamose trečiose rungtynėse, kai pralaimėjome penktąjį setą 15:17.
 
Asmeniškai savimi esu patenkinta, nes šiame sezone grįžau į pagalbinės puolėjos poziciją ir pakankamai greitai įėjau į ritmą. Manau, kad tai buvo vienas geriausių mano karjeros sezonų. Jei reikėtų išskirti kažką ypatingo, ką darau po kiekvieno sezono, tai esu patenkinta žengusi laipteliu aukščiau iš psichologinės pusės. Jaučiuosi sutvirtėjusi ir aikštėje labiau savimi pasitikinti.
 
Papasakokite, kaip ir kada atsidūrėte Italijoje?
Į Italiją atvykau būdama 14 metų. Buvau labai smalsi susipažinti su viskuo, kas susiję su nauja, nepažįstama tinklinio puse. Būdamas vaikas, kai mama pasakė, kad važiuosiu pasitreniruoti į Italiją su moterų komanda, jau trepsėjau prie durų ir, drebėdama iš noro, laukiau, kada galėsiu išbandyti jėgas su kitomis žaidėjomis.
 
Kaip prasidėjo karjera Italijoje? Kuo pasižymi Italijos tinklinio mokykla?
Pirmosiose treniruotėse jaučiausi labai atsilikusi iš žaidimo, derinių pusės. Nors treneris tikrai daug gyrė dėl užsispyrimo ir gražios technikos. Per savaitę viską perpratau, išmokau sustojimus ir didelis skirtumas išnyko. Kai klubas pasiūlė pasilikti visam sezonui, buvau be proto laiminga. Žinoma, reikėjo svarstyti, ką daryti dėl mokyklos ir kalbos, bet šalia turėjau mamą ir ten žaidžiančią lietuvę Rasą Maželytę-Tiberio, todėl buvo lengviau įsitvirtinti. Italų kalbą pradėjau suprasti po poros mėnesių, o po metų jau laisvai kalbėjau ir ėjau į itališką mokyklą.
 
Kadangi buvau jauna, atstovavau klubo visų amžiaus grupių komandoms. Dalyvavau visų amžiaus grupių čempionatuose. Todėl viską, ką išmokdavau stebėdama ir treniruodamasi su vyresnėmis žaidėjomis, bandydavau pritaikyti žaisdama su savo amžiaus komandomis. Kiekvienoje komandoje žaidžiau skirtingose pozicijose. Teko rungtyniauti tiek kelėjos, tiek pagrindinės, tiek pagalbinės puolėjos pozicijose. Tai man padėjo susiformuoti visapusiškai.
 
Italijos tinklinio mokykloje, mano manymu, visų pirma atkreipiamas labai didelis dėmesys į vaiko psichologinę būsena. Labai stipriai yra siekiama, kad vaikas būtų laimingas žaisdamas tinklinį, galvotų, kaip linksmai praleisti laiką draugų ir geros nuotaikos apsuptyje. Iš technikos pusės, tinklinis Italijoje per daug nesiskiria nuo kitų Europos šalių.
 
Galbūt ko trūksta Italijos tinkliniui, tai vaiko, kaip augančios ir bręstančios asmenybės, auklėjimo. Būtent nepriklausomybė, tvarka, disciplina, komandiškumas yra būtini ne tik aukščiausių tikslų siekimui, bet ir lengvesnei ateities kasdienybei.

 
Ar esate patenkinta savo karjera?
Esu labai patenkinta savo karjera. Manau, kad labai svarbu yra prisiminti, iš kur atėjai, nuo kur pradėjai, kad galėtum įvertinti visą savo nueitą kelią. Kiekvieną sezoną, pasirinkdama, ar pasilikti klube, ar jį pakeisti, nusistatau sau tikslą ir jo siekiu. Norėčiau ateityje turėti turtingą kultūrinį, sportinį, emocinį bagažą, kuriuo galėčiau pasidalinti su ateities tinklininkais bei padėti jiems visapusiškai tobulėti.
 
Lietuvoje yra nedaug profesionalių žaidėjų. Kaip manote, ko trūksta? Ką patartum jauniems talentingiems žaidėjams?
Manau, kad Lietuvoje nėra tokios tinklinio, kaip profesionalaus sporto, kultūros. Taip, kaip yra krepšinyje. Niekas netiki, net kai parodau savo varžybų įrašus arba kas nors atvyksta pažiūrėti rungtynių gyvai, kad tinklinio salėse susirenka 4-5 tūkst. ar daugiau žmonių. Taip, kaip krepšinyje. Mažai kas tiki, kad yra įmanoma kažkada gimusią aistrą ar hobį šiam sportui, paversti maloniu darbu.
 
Viena iš mano svajonių yra pakeisti būtent šį tikėjimą. Kas geriau gali tai padaryti, jei ne faktai, užsispyrimas, didelės pastangos ir viltis, kad kada nors galbūt nereikės važiuoti į užsienį, o bus galima atstovauti profesionaliai Lietuvos komandai ir garsinti savo šalies vardą kovojant su aukščiausio lygio rinktinėmis.
 
Ar Italijoje lengva pragyventi iš tinklinio? Kokie yra uždarbiai lyginant su kitomis sporto šakomis?
Italijoje yra devynios tinklinio lygos. Tai – labai išvystytas sporto projektas. Tinklinis yra viena iš pagrindinių sporto šakų šalyje, pagal sportininkų kiekį lenkianti net krepšinį. Oficialiai, tinklinis Italijoje nėra pripažinta profesionalia sporto šaka, bet viskas krypsta link oficialaus pripažinimo. Tai yra ir gerų rinktinės rezultatų dėka. Susilaukiame vis daugiau dėmesio tiek arenose, tiek prie televizijos ekranų. Susidomėjimas auga ir iš kitų pasaulio šalių. Dėl uždarbio tai sunku pasakyti. Žinoma, su futbolo neįmanoma lygintis, bet uždirbame tikrai daugiau nei vidutinis dirbantis žmogus. Problema tik ta, kad kol nesame pripažinti kaip profesionalai, neturime teisės į pensiją, nesame apdrausti valstybės.
 
Ar jaučiamas Italijoje valstybės ar miesto palaikymas? Kokios sąlygos sudaromos rinktinėms?
Žinoma, miesto palaikymas labai jaučiasi. Iš vienos pusės – tai yra vienas pagrindinių komandos skatintojų ir rėmėjų, iš kitos – mes padedama skatinti vaikus sportuoti, esame sveiko gyvenimo būdo pavyzdžiai, ypač šiais laikais, kai mobiliųjų telefonų ir kompiuterių pagunda yra tokia didelė.
 
Iš valstybės tinklinis daug paramos nesulaukia, nes, kaip minėjau, šis sportas dar nėra pripažintas kaip profesionalus. Nepaisant to, trijų stipriausių Italijos lygų sportininkai išgyvena ir uždirba vien iš tinklinio. Gerų rinktinių rezultatų dėka, visas Italijos tinklinis gauna didelį dėmesį. Rinktinės žaidėjoms sudaromos geriausios sąlygos treniruotis, pradedant nuo aukščiausio lygio viešbučių su sveiku meniu, iki geriausių sporto arenų. Jau nekalbant apie aukščiausio lygio trenerius, kurie iki smulkmenų analizuoja žaidybines situacijas. Mes tikrai turime pilnas sąlygas ir galime visas jėgas atiduoti žaidimui bei negalvoti apie nieką kitą.
 
Kaip sugalvojote rengti stovyklą Lietuvoje? Kuo ji bus išskirtinė?
Kaip jau minėjau, renku į savo bagažą patirtį. Manau, kad jis šiandien yra pripildytas pakankamai, kad galėčiau juo pasidalinti. 22 metai tinklinio aikštelėse ir kelionės aplink pasaulį gali būti tinkamai išnaudoti tam tikram tikslui. Jau senokai galvoje besisukusi mintis įgavo formą su "IS Volley Camp" idėja.
 
Tai bus pirmoji tokia tinklinio stovykla Lietuvoje, parengta pagal tikrąją profesionalaus tinklininko dienotvarkę. Nuo treniruočių ritmo iki laiko poilsiui bei vakarinių susirinkimų, skirtų dienos eigos aptarimams, diskusijoms bei galimybėms geriau vieni kitus pažinti.
 
Stovyklos akcentą ir dėčiau vakariniams susirinkimams, kuriuose kiekvieną kartą bus pateikiama vaizdo medžiaga, kad būtų galima išsamiau susipažinti su geriausiais pasaulio žaidėjais bei diskutuoti apie juos. Šiuose susirinkimuose, kaip ir visos stovyklos metu, svečiuosis skirtingi dalyviai, profesionalios tinklininkės iš Lietuvos bei užsienio, kurios pasidalins savo istorijomis. Taip pat bus treneriai, kurie dalinsis savo patirtimi, bei kitos svarbios figūros – tokios kaip dietologas, tinklinio agentas, kurie papasakos apie savo sritis bei kaip įmanoma labiau priartins vaikučius prie aukšto tinklinio meistriškumo idealo.
 
Ar ši stovykla taps tradicinė? Galbūt yra daugiau idėjų, kaip padėti Lietuvos tinkliniui?
Man būtų didelė garbė padėti Lietuvos tinkliniui augti, plėstis. Manau, kad "IS Volley Camp" yra puikus pirmas mažas žingsnelis. Esu kokybės mėgėja, o kaip visi žino, kokybė prieštarauja kiekybei. Tačiau aš pasižymiu dideliu užsispyrimu siekiant tikslo. Jaučiuosi pasiruošusi ilgai ir kantriai nuotykių kelionei.
Daugiau naujienų iš kategorijos Tinklinis
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas