fkvilnius.lt 2019 m. liepos 15 d. 10:26 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

„Kitais metais būsime su rimtais dantimis“

Įpusėjus pirmosios lygos sezonui debiutanto FK „Vilnius“ sporto direktorius I. Švabovičius sako: „Galime būti jaunų žaidėjų karjeros tramplynas."

FK „Vilnius“ sporto direktorius I. Švabovičius.
FK "Vilnius"/ Elvio Žaldario nuotr.
FK „Vilnius“ sporto direktorius I. Švabovičius.
   
FK „Vilnius“ sporto direktorius ir Baltijos futbolo akademijos (BFA) įkūrėjas Ivanas Švabovičius sako, kad svarbiausias uždavinys pirmoje sezono dalyje buvo sulipdyti komandą ir surasti savo žaidimą. Realiai į situaciją žvelgiantis futbolo specialistas negalvoja apie greitus titulus, o tikslingai ir pamažu su klubu ketina siekti išsikeltų tikslų, daugiausia dėmesio skirdamas jaunimo ugdymui. Antroje sezono pusėje „Vilniaus“ sporto direktorius tikisi pamatyti drąsesnę ir labiau savo jėgomis pasitikinčią komandą, kuri antrame klubo sezone pradės siekti ambicingesnių tikslų.

Futbolo specialistas išsamiame interviu pasidalijo savo pirmojo rato vertinimais ir siekiais, susijusiais su kita sezono puse.

Kaip, jūsų akimis, pavyko komandos debiutas pirmojoje lygoje? Ar sezono pradžioje buvę lūkesčiai buvo pateisinti?

Dabar dar sunku pasakyti, ar lūkesčiai buvo išpildyti. Tada, klubui tik įsikūrus, pagrindinė užduotis buvo sukurti klubą ir startuoti visiškai nuo nulio. Didelio žaidėjų pasirinkimo nebuvo. Gerai, kad galėjome pasinaudoti BFA platforma, iš kur ir turime daugumą žaidėjų. Be to, reikėjo surasti labiau patyrusių žaidėjų. Iš planuotų prioritetinių žaidėjų trys – Lukas Valvonis, Haroldas Šidlauskas ir Aldas Korsakas – iš karto sutiko prisijungti. Visi kiti buvo mūsų jaunimas. Pamenu, kai susirinkome į pirmą treniruotę, vaizdas nebuvo labai džiuginantis. Pralaimėjome visas draugiškas rungtynes, pralaimėjome ir pirmas trejas lygos rungtynes, kol iškovojome pirmąją pergalę žaisdami su Alytaus „Dainava“. Tam prireikė dešimties rungtynių. Taigi, taip nelengvai buvo lipdoma mūsų komanda.

Bet sužaidus pirmąjį ratą aš komanda esu patenkintas. Gal daugiau ne dėl rezultatų, o dėl to, kad ji atrado savitą ir patrauklų akiai žaidimą. Tai leidžia iš jų reikalauti dar daugiau. Pradžioje to nebuvo. Žaidėjams reikėjo įgauti formą, turėjome ilgai nesportavusių futbolininkų. Tuo metu jaunimui išėjus į aikštę drebėdavo kojos – viskam reikėjo laiko. Šiandien galiu pasakyti, kad prieš antrą ratą jaučiamės drąsiau. Įgavome patirties, sustiprėjome A lygoje žaidusiais futbolininkais – judėsime tik pirmyn. Iš savo darbo su jaunimu patirties žinau, kad jaunos komandos būtent ir progresuoja čempionato metu: vaikinai auga, bręsta, išlaiko egzaminus, vasarą daugiau pailsi ir įgauna patirties – tada matyti ir rezultatai.

Pirmoji lyga vadinama jaunųjų žaidėjų karjeros tramplynu. Kam klube pavyko labiausiai atsiskleisti?
Nenoriu minėti konkrečių pavardžių, bet tikrai turime žaidėjų, kurie atsiskleidė ir daro pažangą. Tačiau turime ir tokių, kuriems reikėtų pakeisti požiūrį į komandą, jos draugus ir atsisakyti egoizmo. Visgi galutines išvadas ketinu daryti sezonui pasibaigus. Mūsų tikslas yra auginti jaunus žaidėjus. Norime, kad šioje komandoje atsirastų futbolininkų, kurie pasirašytų profesionalų kontraktus su Lietuvos arba užsienio klubais.

Kokie yra jaunos komandos privalumai ir kas labiausiai trukdo?

Dirbant su jaunimu didžiausia bėda yra jų nepastovumas. Progresas vyksta tuo metu, kai stabiliai gerai žaidžiama visą čempionatą. Tačiau viską atperka jų entuziazmas. Kai neturi patirties, geru fiziniu pasirengimu, entuziazmu gali konkuruoti su patyrusiais žaidėjais. Tai ir yra mūsų koziris šiame čempionate. Apskritai partnerystė su „Vilniaus“ klubu ir verslininku Petru Narbutu BFA auklėtiniams – didžiulė galimybė pasiekti kažko gyvenime. Pas mus žaidžia tik lietuviai ir beveik visi labai jauni futbolininkai. Mums tikrai nesunku atsivežti užsieniečių, bet aš asmeniškai nematau jokios prasmės tą daryti.

Jaunoje komandoje dirba ir jauni treneriai. Kaip vertinate jų debiutą ir nuveiktą darbą?
Igoris Morinas debiutavo kaip vyr. treneris, tačiau jis turi labai stiprią pagalbą – trenerį Dmitrijų Kartašovą, kuris gerai išmano pirmosios lygos niuansus ir žino, kaip jauną žaidėją įtraukti į vyrų futbolą. Pavelas Leusas – patyręs žaidėjas ir vartininkų treneris. Manau, mūsų trenerių kolektyvas yra gana stiprus, kad įgyvendintume išsikeltus uždavinius. Vis dėlto nenoriu dabar kalbėti apie jų darbą – vertinti dar anksti. Iš pradžių komanda neturėjo savo žaidimo, dabar jis ir tarpusavio supratimas pradeda atsirasti. Tai – trenerių nuopelnas, nors rezervo, beje, tikrai yra.

Pirmajam ratui artėjant prie pabaigos, „Vilniaus“ komanda surado savo veidą, varžovai ir specialistai išskiria kovingą ekipos charakterį. Kas tai lėmė?

Mes norime būti klubas, kuriame auga ir tobulėja jauni žaidėjai. Tikimės, kad kasmet vienam ar dviem žaidėjams pavyks atsiskleisti. Norime, kad komanda dominuotų ir žaistų vadinamuoju pirmu numeriu. Esame kovinga komanda ir lygoje, kur lankomumas nėra didelis, mūsų stadione susirenka keli šimtai žiūrovų. Į tribūnas ateina žaidėjų šeimos, artimieji – tad sportininkams sunku nekovoti ir neparodyti savo gerųjų savybių. Vaikinų ir raginti nereikia. Be to, mūsų sirgaliai duoda impulsą kovoti, laimėti kiekvieną kovą. Čia mūsų klubo rinkodaros ir vadovybės nuopelnas, kad žiūrovai renkasi pas mus. Galima sakyti, kad formuojasi mūsų gerbėjų bazė. Jie ir patys inicijuoja, skambina, prašo surengti susitikimų su žaidėjais.

Jūs, kaip jaunimo futbolo žinovas, sezono pradžioje užsiminėte, kad sostinėje nėra didelio jaunų žaidėjų pasirinkimo. Kaip ketinate spręsti šią problemą ir iš kur gausite talentų?

Vilniuje yra apie 20 futbolo mokyklų. Deja, jos nesugeba paruošti žaidėjų net pirmajai lygai. Todėl turime imtis žingsnių patys, nes problema niekur nedings. BFA kartu su FK „Vilnius“ parama pradėjome elitinio jaunimo ugdymo, arba „ProJunior“, programą, kurios tikslas – išugdyti pakankamai žaidėjų, kurie galėtų atstovauti mūsų klubui, ir paruošti juos profesionalo karjerai. Praėjusiais metais turėjome 30 vaikų, šiemet – jau per 50. Iš čia atėję žaidėjai, būdami dešimtoje ar vienuoliktoje klasėje, į „Vilniaus“ klubą turi ateiti pasirengę pirmajai lygai.

Manau, kad šioje lygoje septyniolikmečiai privalo žaisti ir tą daryti gana geru lygiu. Žiūrime ne tik į sostinę, pradedame žvalgytis ir į kitus miestus. Turime tikrai geras sąlygas, sparčiai kylantį BFA maniežą, kuris duris atvers rudenį ir leis treniruotis visus metus. Be to, aktyviai ieškome jauniems talentams tinkamo trenerio iš užsienio. Realiausia, jog sutarsime su patyrusiu specialistu iš Belgijos, kuris pradės pas mus dirbti kaip programos „ProJunior“ vyr. treneris jau nuo rugsėjo. Norime stipraus specialisto iš futbolo šalies, kuris atsineštų savo žinias, kontaktus. Europoje yra įprasta mokytis vieniems iš kitų, tikimės, ir mūsų treneriams darbas su tokiu specialistu bus labai naudingas.



Kaip įsitraukė į komandą A lygos patirties turintys naujokai Artūras Dolžnikovas ir Mantas Adomėnas? Kokias pozicijas dar norėtumėte pastiprinti, ar bus daugiau naujokų?
Naujokai atėjo tuo metu, kai mūsų žaidimas pradėjo gerėti. Žaidė jie dar nedaug, bet tikrai įneš daugiau konkurencijos ir antrame rate leis dar labiau pagerinti mūsų žaidimą. Galima greitai viską keisti, tačiau mums svarbiausia – ne greiti sprendimai, o strateginiai klubo tikslai. O jie mažina mūsų pasirinkimą, nes žaidėjai turi būti lietuviai. Be to, dėl talentų konkuruojame su A lyga. Žinoma, norėtume sustiprinti vieną ar dvi pozicijas, tačiau, manau, su esamais žaidėjais galime siekti savo tikslų – iškovoti 5–9 vietą ir padėti stiprius pamatus kitam sezonui. Šiais metais aiškinamės, su kuo galime eiti į žvalgybą, o kitais metais jau eisime į žvalgybą turėdami tikslą pradėti skinti laimėjimus. Tikime, kad galime būti puikus jaunų žaidėjų karjeros tramplynas. Viskam reikia laiko: futbole pusė metų nieko nereiškia. FK „Vilnius“ – dar tik kūdikis, kuriam reikia leisti paaugti. Jei visiems užteks kantrybės, jei sulauksime Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) palaikymo, po kelerių metų tikrai pamatysime rezultatą. Tokie klubai sukuria daug pridėtinės vertės šalies futbolui, prisideda prie jaunimo ugdymo. Mums reikia supratimo ir bent netrukdyti, jei nenorima padėti.

Ar apetitas nekyla bevalgant – nenorite išsišokti lygos lentelėje?

Kad pakiltume aukščiau negu penkta vieta, mums reiktų laimėti visas likusias sezono rungtynes. Kitais metais būsime su rimtais dantimis.

Kokį įspūdį palieką šiųmetė pirmoji lyga ir jos klubai?
Manau, ši lyga jaunimui yra gera vieta augti. Labai norėtųsi, kad būtų daugiau klubų su savo mokyklomis, ateities vizija, aiškiais principais ir steigėjais. Galiu išskirti Mažeikių „Atmosferą“ – ji yra lentelės apačioje, tačiau principais ir futbolo piramidės kūrimu man labai imponuoja. Kitoje pusėje yra tokių vienadienių komandų. Norėtųsi, kad jos pakeistų požiūrį ir pradėtų galvoti apie savo akademijas, ateitį. Vieni gauna išimtinę teisę dalyvauti čempionate ir prisiperka užsienio žaidėjų, o kiti turi investuoti į savo akademijas, jas išlaikyti – atsiranda nelygybė. Manau, LFF turi visus įrankius, kad užtikrintų, jog būtų laikomasi standartų, tik reikia turėti noro tais įrankiais pasinaudoti. Kitaip dar ilgai turėsime tokią "gerą" situaciją šalies futbole, kokią turime dabar.

Pakalbėkime apie žaidimą. Ką būtina pagerinti antroje sezono pusėje?
Reikia balanso: daug mušame, daug ir praleidžiame. Reikia gerinti gynybą, bet gintis turi ir saugai, ir puolėjai. Čia mūsų iššūkis kitai sezono daliai – pagerinti komandos gynybos kokybę. Tačiau man, kaip treneriui ir sporto direktoriui, norisi dar svarbesnių dalykų – noriu pamatyti komandą, kuri į aikštę eina alkana pergalių ir žinanti, kaip laimėti. Noriu matyti užtikrintumą, pasitikėjimą savo jėgomis, kuris mums padės siekti didesnių tikslų antraisiais metais.

„Vilniaus“ ekipa pirmojoje lygoje su 19 taškų (6 pergalės, 9 pralaimėjimai, 1 lygiosios) po 16-os turų užima 10 vietą.






    

Daugiau naujienų iš kategorijos Futbolas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas