Robertas Trakys/lengvoji.lt 2019 m. rugpjučio 11 d. 19:16 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Lengvaatlečiams nepavyko išsilaikyti

Europos lengvosios atletikos komandų čempionatą lietuviai baigė Edžio Matusevičiaus pergale, bet tai nepadėjo išsilaikyti antroje pagal pajėgumą lygoje.

E.Matusevičius.
pliadisfoto.com nuotr.
E.Matusevičius.
   

Lietuvos lengvaatlečiai Europos komandinio čempionato pirmos lygos varžybose kovojo iki galo. Nors vienas paskutinių stadioną paliko pergalę iškovojęs Edis Matusevičius, ieties metiko pelnytų taškų norint išsaugoti vietą šioje lygoje lietuviams neužteko.


Vis dėlto, paskutinę, 11-ąją vietą užėmusių mūsiškių nuotaikos nebuvo prastos – per tris čempionato dienas tarp prizininkų pateko net šeši lietuviai.


Ypač saldžią pergalę iškovojo viena ryškiausių Norvegijoje vykusių pirmenybių žvaigždžių laikytas E.Matusevičius – 82,35 m ietį numetęs lietuvis artimiausią konkurentą pranoko puspenkto metro. Tai buvo pirmos lengvaatlečio varžybos po Lietuvos čempionate pasiekto šalies rekordo – tada jis įrankį nuskraidino net 89,17 m.


„Gal ir buvo didesni lūkesčiai, norėjosi numesti toliau, bet didžiausias tikslas buvo laimėti, gauti tą 11 taškų – taip ir gavosi. Prieš varžybas buvome treniruočių stovykloje, tai natūralu, kad dabar yra sunku, bet atsigausiu. Pasaulio čempionatas dar toli, dirbsime ir ten būsiu atsigavęs“, – pasirodymą komentavo E.Matusevičius.


Beje, neakivaizdinėje dvikovoje lietuvis pranoko planetos sezono lyderį estą Magnusą Kirtą – pastarasis antroje komandinio čempionato lygoje ietį numetė 81,47 m.


„Negalvojau apie tai, kad būtina aplenkti M.Kirtą. Jis padarė tik vieną metimą, pamatė, kad užtenka laimėti ir daugiau nemetė. Nesilygiavau į jį, tiesiog bandžiau laimėti savo grupę ir viskas“, – sakė E.Matusevičius.


Trečias planetos lyderių sąraše žengiantis lietuvis greičiausiai pateks į žemyno rinktinę, kuri rugsėjo 9-10 dienomis dalyvaus pirmą kartą vyksiančiame Europos-JAV mače.


„Tokiose varžybose atstovauti Europai būtų tikrai fantastika“, – galimybės tikisi E.Matusevičius.


Pirmą prizinę vietą Lietuvos komandai trečią varžybų dieną iškovojo Justinas Beržanskis. 3000 m kliūtinio bėgimo distanciją jis įveikę per 8 min. 53,86 sek. bei finišavo trečias. Prieš penkerius metus lengvaatletis taip pat pirmos lygos varžybose buvo pirmas, o tai – iki šiol skambiausia šiauliečio karjeros pergalė.


„Visada į šias varžybas atvažiuoju su mintimi, kas buvo 2014 metais. Ta pergalė man yra karjeros finišas, karjeros filmuota medžiaga. Ją naudoju, kai yra didžiausia motyvacijos duobė, ji mane užveda. Į šias varžybas atvažiuoju aštuntą kartą, malonu atstovauti Lietuvai“, – sakė J.Beržanskis.


Patekti tarp prizininkų dar viename Europos komandiniame čempionate stajeris nesitikėjo – šis sezonas kliūtinio bėgimo specialistui nesiklostė taip sėkmingai, kaip praėję metai. Pernai Europos čempionate Berlyne J.Beržanskis pasiekė asmeninį rekordą, nuotolį nubėgęs per 8 min. 36,88 sek.


„Žinojau, kad čia yra taktinė kova. Ypač vyrai yra tinginiai, jie nenori bėgti greitai, jie nori viską išsispręsti likus daugiausiai dviem ratams iki finišo, – teigė J.Beržanskis. – Jei prieš varžybas būtų kas pasakęs, kad užimsiu trečią vietą, būčiau pasakęs, jog tikrai ne, nes šiemet sezonas yra labai banguotas, turėjau didelių problemų su sveikata. Šiandienos trečia vieta gal bus tramplinas atsispirti į aukštesnius rezultatus.“


Dauguma kitų Lietuvos bėgikų dėl prizinių vietų nekovojo: asmeninį rekordą 5000 m rungtyje pasiekė ir devinta finišavo Loreta Kančytė (16 min. 40,10 sek.), taktinėje 1500 m kovoje Monika Elenska buvo taip pat devinta (4 min. 55,16 sek.), o Gediminas Truskauskas 200 m rungtyje finišavo aštuntas (21,55 sek.).


Tačiau tik per plauką čempionu netapo Benediktas Mickus, į 800 m distancijos finišo tiesiąją išbėgęs būdamas pirmas. Paskutiniuose metruose mūsiškį aplenkė Vengrijos, Airijos ir Turkijos atstovai, o Mindaugo Krakio auklėtinis galėjo džiaugtis ketvirta vieta – 1 min. 50,40 sek.


„Prieš patį startą jaučiausi prastai, bet kai liko 200 metrų, galvojau, kad jei ne dabar, tai nieko ir nebus. Finiše tiesiog pritrūko jėgų. Likus 50 metrų pajaučiau, kad aplenkė portugalas, po to airis, o aš jėgų jau nebeturėjau“, – sakė B.Mickus.


Vyrų trišuolio rungtyje sėkmingai pasirodė Paulius Svarauskas – lietuvis užėmė šeštą vietą, pasiekęs savo sezono rekordą (15,64 m). Šuoliuose su kartimi Vitalija Dejeva buvo 11-a (3,21 m), o antrą karjeros rezultatą pasiekęs Osvaldas Gedrimas – 10-as (4,91 m).


Tradicinė sėkmė Lietuvos komandą aplankė disko metimo varžybose – Andrių Gudžių pakeitęs Aleksas Abromavičius pasiekė sezono rekordą (62,37 m) ir užėmė ketvirtą vietą.


„Manau, kad Lietuvai tikrai atstovavau tinkamai. Federacija neliks nusivylusi, kad paėmė pusiau veteraną pakovoti su jaunimu. Esu tikrai dėkingas ir sąlyginai džiaugiuosi, kad Andrius treniruojasi bei man davė tokį šansą. O ateityje pažiūrėsime – gal su Andriuku dar bus kur šansas išvažiuoti“, – šyptelėjo A.Abromavičius.


Beje, pirmu bandymu sėkmingiausią rezultatą užfiksavęs lietuvis kurį laiką pirmavo prieš buvusį pasaulio ir Europos vicečempioną belgą Philipą Milanovą.


„Sąlyginai galvojau, kad aplenksiu (juokiasi – lengvoji.lt). Galvojau, gal pavyks pagauti. Jis vis tiek aukštesnio lygio atletas, padarė, ką turėjo, bet viduje buvo minčių, nejaugi tai bus mano gyvenimo šansas“, – juokėsi A.Abromavičius.


Moterų šuolių į aukštį varžybose po traumos atsigaunanti Urtė Baikštytė pasidalijo 10-11 pozicijas, o šuoliuose į tolį Augustė Regalaitė buvo 11-a (5,86 m). Rutulio stūmime penktadienį disko metimo varžybose trečią vietą iškovojusi Ieva Zarankaitė buvo šešta (15,36 m).


Tuo tarpu daugiausiai taškų – 17 – į Lietuvos komandos taupyklę per tris dienas iškovojo Simas Bertašius. 1500 m rungtyje buvęs trečias, sekmadienį 3000 m bėgime jis finišavo ketvirtas (8 min. 9,77 sek.). Mūsiškį vos 0,05 sek. pranoko norvegų žvaigždė Henrikas Ingebrigtsenas.


„Kiek nustebino, kad Henrikas taip ilgai su mumis bėgo ir nedarė ilgo finišo – to tikėjausi. Likus gal 150 metrų galvojau, kad galiu net ir aplenkti, tačiau pritrūko kelių akimirkų. Kartu ir nusivylimas, kad vieta ketvirta, bet tuo pačiu ir motyvacijos pliūpsnis, nes bėgti tokioje grupėje, kuri dar stipresnė nei buvo vakar, yra geras jausmas. Prieš ketverius metus Heraklione stebėjau monitoriuje, kaip finišuoja 3000 m lyderiai, o dabar pats buvau grupės priekyje“, – džiaugėsi S.Bertašius.


Čempionatas baigėsi estafečių varžybomis. Moterų 4x400 komanda (Erika Krūminaitė, Modesta Morauskaitė, Eglė Balčiūnaitė ir Agnė Šerkšnienė) užėmė devintą vietą, nuotolį nubėgusios per 3 min. 36,97 sek. (geriausias Lietuvos sezono rezultatas). Vyrų ketveriukė (Einius Trumpa, Artūras Janauskas, Dariušas Križanovskis ir Rokas Pacevičius) buvo 11-ti – 3 min. 14,93 sek. (taip pat geriausias sezono rezultatas).


Vienintelį kelialapį į Superlygos varžybas iškovojo portugalai, kurių sąskaitoje – 302 taškai. Rumunai, vengrai, slovakai ir lietuviai po dvejų metų varžysis antroje Europos komandinio čempionato lygoje.

Daugiau naujienų iš kategorijos Lengvoji atletika
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas