LTeam.lt 2019 m. rugsėjo 17 d. 13:14 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Antra karjera padeda išvengti duobių

Lengvaatletė Brigita Virbalytė-Dimšienė „Aš žinau, kad esu du asmenys – Brigita sportininkė ir Brigita sporto žurnalistė.“

B.Virbalytė-Dimšienė kalbina A.Gudžių.
Sauliaus Čirbos nuotr.
B.Virbalytė-Dimšienė kalbina A.Gudžių.
2018 metų LTeam Apdovanojimų šventė. Tarp besirenkančių renginio svečių su dailia raudona suknele pasirodo ir Brigita Virbalytė-Dimšienė. Vienoje lengvaatletės rankoje – delninis rankinukas, o kitoje – mikrofonas. „Pati kartais išspaudžiu šypseną, ir kitiems tai išspaudžia šypseną. Bet jau visi prie to priprato“, – kalbėdama su LTeam.lt šypsojosi dvejose olimpinėse žaidynėse dalyvavusi ir tuo pačiu jau 13 metų LRT sporto žurnaliste dirbanti sportinio ėjimo atstovė.

Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje didžioji dalis profesionalių sportininkų visą savo dėmesį, energiją ir laiką sukoncentruoja aukščiausių rezultatų siekimui, o apie tolimesnę savo veiklą ima mąstyti tik pabaigę karjeras. Visgi Brigita pasirinko kiek kitokį kelią.

„Aš visada buvau tas žmogus, kuriam viena aistra gyvenime yra per mažai“, – prisipažino lengvaatletė, sporto žurnalistika susidomėjusi dar 10-oje klasėje.

Ne kartą, ne du ir ne tris girdėjusi replikas, kad du amplua jai trukdo sporte išnaudoti visą potencialą, B. Virbalytė kaskart į jas atsakydavo sėkmingais pasirodymais varžybose – nuolatiniai startai Europos ir pasaulio čempionatuose, dukart varžytasi ir olimpinėse žaidynėse, o praėjusių metų žemyno pirmenybėse iškovota ketvirtoji vieta bei pagerintas Lietuvos rekordas.
 
„Svarbiausia yra susiderinti ir susidėlioti gyvenime prioritetus, – pabrėžė sportininkė, šiuo metu besigydanti traumą, dėl kurios jai teks praleisti pasaulio lengvosios atletikos čempionatą Dohoje. – Ačiū Dievui, jog žurnalistika visus šiuos metus buvo mano gyvenime. Dabar suvokiau, kad susiklosčius nepalankioms aplinkybėms sporto mano gyvenime gali nelikti labai greitai. Bet aš tikrai žinau, kokiu keliu toliau eisiu, kai sporto nebeliks. Ir man dėl to lengviau, nes matau kolegas, kurių karjera artėja link pabaigos ir jie nežino, ką veiks toliau – tai gali privesti prie tikrai sunkių dalykų, sunkių išgyvenimų ir netgi depresijos.“
 
„Tikiuosi, kad sistema Lietuvoje pradės veikti ir tokių pavyzdžių kaip aš bus ne vienas ir ne du, o kur kas daugiau“, – pridėjo moteris, kuri apie savo dvigubą karjerą kalbės rugsėjo 26 dieną Vilniuje, Vienuolio gatvėje esančiame „Impuls“ sporto klube, vyksiančioje LTeam konferencijoje.
 
Prieš renginį su LTeam.lt bendravusi B. Virbalytė-Dimšienė papasakojo apie savo pasirinkimą laviruoti tarp žurnalistikos ir profesionalaus sporto, LTR vaidmenį šiuose išbandymuose, kurioziškas situacijas ir antros karjeros svarbą atletų gyvenime.

Gal galėtumėte papasakoti, kaip jūsų gyvenime atsirado žurnalistika? Ir kaip atsidūrėte LRT, kur dirbate jau daugiau nei 10 metų?
Jau 10-oje klasėje lietuvių kalbos mokytojos padrąsinta supratau, kad norėčiau studijuoti žurnalistiką, todėl paskutinius dvejus metus vidurinėje mokykloje gyvenau vien šia svajone. Žinojau, kad arba žurnalistika, arba nieko, todėl dėjau visas pastangas, ruošiausi baigiamiesiems egzaminams ir įstojau į Vilniaus universitetą. Žurnalistikos instituto studentai kiekvieną vasarą atlieka praktiką, o antrame kurse mano kurso draugė paklausė, ar nenorėčiau nueiti į LRT ir pasiprašyti į praktiką. Prisimenu, buvo ekskursija po LRT – pirmą kartą nuėjau į naujienų tarnybą, prie sporto redaktoriaus kompiuterio sėdėjo Saulenis Pociūnas, kuriam pasakiau savo norą.

Visada žinojau, kad mano žurnalistinė karjera turi būti susijusi su sportu. Saulenis iškart sutiko, po dviejų savaičių atėjau į praktiką ir ta praktika trunka iki šiol. Esu dėkinga kolegoms, kurie toleruoja visas mano treniruočių stovyklas – nesvarbu, jos trunka kelias savaites ar kelis mėnesius. LRT buvo ta jungtis, kuri man padėjo turėti dvigubą karjerą, nes sistema Lietuvoje tokių sąlygų iki šiol nesudaro.

Žurnalistai turi specifinį santykį su sportininkais, bet jūs pati, būdama sportininkė, pasirinkote būtent šį kelią. Gana neįprastas sprendimas. Kodėl nusprendėte būti ir toje kitoje barikadų pusėje?
Niekada apie tai nesusimąstydavau, kol patys žurnalistai nepradėjo, man jau dirbant, uždavinėti tokių klausimų. Kol buvau mokykloje, dar nelabai įsivaizdavau, kaip atrodys šis darbas, bet po kelerių metų supratau, kad ir man pačiai kartais naudinga perbėgti į tą kitą barikadų pusę, nes sportininkai dažnai taip užsisuka savo sportinėje rutinoje, kad gyvena tik sportu. Tas persikėlimas nuo savo asmeninių tikslų siekimo į kitus sportininkus man padėdavo.
 
Mano santykis su visais sportininkais ir sporto sistema yra draugiškas – bandau užimti neutralią poziciją, tačiau turiu prisipažinti, jog vis tik daugiau esu sportininkų pusėje. Stengiuosi laikytis daugiau ne objektyvumo, o žmogiškumo, nes suprantu, kokią dalį savo gyvenimo sporto žmonės atiduoda šiai aistrai, todėl stengiuosi nespausti ir neskaudinti savo klausimais. O ir faktas, kad su daugeliu sportininkų esame geri draugai, atrodo, turėtų trukdyti, tačiau man tiesiog malonu kartu su savo draugais džiaugtis jų pergalėmis ir kartu su jais išgyventi dėl nesėkmių – nors laikau mikrofoną, tačiau stengiuosi laviruoti tarp šių dviejų dalykų.

Taip, esu girdėjusi klausimų, ar tai nėra interesų konfliktas, kai esu ir sportininkė, ir sporto žurnalistė, bet aš laikausi elementariausių objektyvumo principų. Tas žmogiškas santykis su sportininkais, su sporto sistema – man tai yra šeima, todėl galėčiau pasakyti, kad reportažus rengiu iš didesnės meilės. Ar visada išlaikau objektyvumą? Nežinau. Bet žmogiškuoju aspektu aš žinau, kad esu teisinga.

Iki šiol prisimenu, kuomet 2016 metais Lietuvos lengvosios atletikos geriausiųjų apdovanojimuose jūs iš pradžių kartu su visais žurnalistais kalbinote laimėtojus, o kai atėjo jūsų eilė – atidavėte mikrofoną kolegoms ir jau stojote prieš kameras. Ar tokiose situacijose pati nesijaučiate keistai?
Sporto žurnalistika su mano profesionalios sportininkės karjera visą laiką ėjo lygiagrečiai, todėl vienas spragtelėjimas ir iš galiu būti žurnalistė, kitas spragtelėjimas ir aš galiu būti sportininkė. Tai labiau komiškai atrodo iš stebėtojų pusės, nes ne kartą buvo, kai aš pati laimiu varžybas ir nėra kam pakalbinti, nes pati turėčiau būti žurnalistė. Todėl būna įvairių situacijų – ar operatorius palaiko mikrofoną, ar draugai (šypsosi). Prisimenu ir prieš Londono olimpines žaidynes atvažiavau kaip žurnalistė į olimpiečių ženklelių įteikimą ir tik tada supratau, kad šiame renginyje turiu dalyvauti ir kaip sportininkė. Man tai tikrai nesunku – buvo ne vienas, ne du ir ne dešimt renginių, kuriuose dalyvavau dviejuose amplua. LTeam Apdovanojimuose kiekvienų metų pabaigoje aš pirmiausia pakalbinu savo kolegas, draugus ir tik tuomet su jais visais mėgaujuosi švente. Tie dalykai man yra tokie natūralūs, kad aš jų tiesiog nesureikšminu. Aš žinau, kad esu du asmenys – Brigita sportininkė ir Brigita sporto žurnalistė. Labai gerai galiu iš vieno vaidmens persikūnyti į kitą.

Dar prisimenu, kad abejose olimpinėse žaidynėse sportininkai, kurie manęs nelabai pažinojo, atsimindavo mane kaip sporto žurnalistę ir staiga mato kaip sportininkę – yra buvę komiškų situaciją, kai jie klausdavo, kodėl tarp mūsų yra sporto žurnalistė? (juokiasi) Pati kartais išspaudžiu šypseną, ir kitiems tai išspaudžia šypseną. Bet jau visi prie to priprato.

Pati save vadinate dviem Brigitomis. Bet jeigu paklausčiau, kuri yra pagrindinė Brigita – sportininkė ar žurnalistė?
Sportininkė! (juokiasi)

Tuomet ar sportininkės karjeroje buvo tokių momentų, o galbūt net patarimų iš aplinkos, kad vienu metu dviejų karjerų nereikia ir vertėtų koncentruotis tik į sportą?
Iš tikrųjų su ta mintimi gyvenau visus 13 metų. Lietuvoje tik prieš kelerius metus imta kalbėti apie dvigubą karjerą, tačiau svarbūs žingsniai vis dar nėra padaryti ir ta sistema dar neveikia. Man keisčiausia, kad kai buvo imta apie tai kalbėti, aš tapau tuo pavyzdžiu, kuris puikiai parodė, kad sportininkui įmanoma turėti dvigubą karjerą. Bet jeigu ne mano kolegos ir ne mano pačios užsispyrimas... Nes man sistema nepadėjo – nei universitetas, nei aplinka nedrąsino turėti dviejų karjerų. Aš visada buvau tas žmogus, kuriam viena aistra gyvenime yra per mažai.

Bet mano buvęs treneris, visa aplinka, netgi sporto sistemos žmonės dažnai sakydavo, kad taip niekada ir nesužinosiu, ką iš tiesų galiu, nes dalį savo laiko, skirto poilsiui, aukoju darbui. Bet aš manau, kad per daugelį metų, ypač per pastaruosius, įrodžiau, kad aukštų rezultatų įmanoma pasiekti turint ir antrą karjerą. Svarbiausia yra susiderinti ir susidėlioti gyvenime prioritetus. Aišku, mano gyvenime galbūt nukenčia žmonės – mano šeima, mano draugai, kurie negauna jiems skirto laiko. Visgi aš manau, kad buvau pavyzdys, kad tai įmanoma. Ir, jeigu Lietuvoje įsiplėtos ta dvigubos karjeros sistema, daugiau sportininkų pajėgtų šalia sporto turėti ir tam tikrą veiklą. Nebūtinai kalbu apie darbą, bet galbūt ir pomėgį, kuris ateityje galėtų tapti darbu. Tiesiog reikia, kad sportininkams būtų sudarytos tam tikros sąlygos.



O ta mintis ir dvejonė, kad galbūt būčiau pasiekusi daugiau, jeigu nebūčiau buvusi sporto žurnalistė, aišku, kažkur tyliai kirba iki dabar. Bet aš taip myliu šias abi sferas, kad net neįsivaizduoju, jog galėtų būti kitaip. Aš visada sakau, kad esu sportininkė ir man sportas yra numeris vienas, o sporto žurnalistika – mano pomėgis ir laisvalaikis.

Bet ir šiandieninėje situacijoje, kai esu traumuota, suprantu, kad ačiū Dievui, jog šis laisvalaikis ir pomėgis visus šiuos metus buvo mano gyvenime. Dabar suvokiau, kad susiklosčius nepalankioms aplinkybėms sporto mano gyvenime gali nelikti labai greitai. Bet aš tikrai žinau, kokiu keliu toliau eisiu, kai sporto nebeliks.

Ir man dėl to lengviau, nes matau kolegas, kurių karjera artėja link pabaigos ir jie nežino, ką veiks toliau – tai gali privesti prie tikrai sunkių dalykų, sunkių išgyvenimų ir netgi depresijos.

Reziumuojant jūsų paskutinį atsakymą, ar galima sakyti, kad antra karjera profesionaliam sportininkui kartais reikalinga labiau ne dėl finansinių, bet dėl psichologinių dalykų – mažiau rutinos, leidžia pabėgti, pailsėti nuo sporto, prasivalyti galvą?
Taip, visiškai su tuo sutinku. Tiesiog manau, kad per vėlai buvo apie tai pradėta kalbėti. Aš tikrai matau sportininkų, draugų ir suprantu, kada jiems jau yra bėda – kai pasako, kad sportas yra darbas, suprantu, kad kažkas yra negerai. Kai ta rutina jau yra įgrisusi, kai kuriems žmonėms netgi aukščiausio lygio medaliai ne visada teikia laimę. Čia ir yra problema. Taip, mes tikrai mylime sportą, bet kai jis yra vienintelis mūsų gyvenime ir 24 valandas per parą užima mintis mūsų galvoje – tai tikrai sudėtinga. Savo sportininkės kelyje susitinku žmonių, kurie taip įsisuka į tą rutiną, kad tiesiog pamiršta, kas jiems gyvenime yra svarbu – jie neturi pamiršti svajoti ir negali sakyti, kad sportas – tik juodas darbas ir daugiau nieko.
 
Man antra karjera tikrai padėjo išvengti duobių, kai sportas – nebe mielas. Aš tikrai norėčiau, kad Lietuvoje dvigubos karjeros sistema pradėtų veikti ir sportininkai nebijotų keletą laisvų valandų dienoje skirti kažkam kitam, nes tai turės ir psichologinį poveikį, ir nebebus nežinios dėl ateities. Aišku, sutinku su sportininkų nuomone, kad suderinti yra neįmanoma, bet jeigu sistema pasistengtų – tikrai būtų įmanoma. Su nacionaline sportininkų asociacija susiduriame su problema, kad sportininkams trūksta elementarių įgūdžių, kaip galima siekti tos antros karjeros. Tikiuosi, kad sistema Lietuvoje pradės veikti ir tokių pavyzdžių kaip aš bus ne vienas ir ne du, o kur kas daugiau.
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Kuluaruose
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas