Marytė Marcinkevičiūtė 2020 m. vasario 25 d. 10:05 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

LŠPF vadovą vilioja ekstremalūs iššūkiai

Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Genadijus Makuševas: apie olimpines viltis, problemas, patikimą komandą, maratonus, alpinizmą.

G.Makuševas kalnuose.
Asmeninio albumo nuotr.
G.Makuševas kalnuose.
   
Nuo 2017-ųjų Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijai (LŠPF) vadovaujantis vieno didžiausių pasaulyje tarptautinio audito tinklo bendrovės „Grant Thornton Baltic“ direktorius, 60-metis Genadijus Makuševas irgi buvo penkiakovininkas. 

O pastaruoju metu laisvalaikiu jis bėgioja maratonus, jų yra įveikęs net 18–a. Dar vienas federacijos prezidento pomėgių – alpinizmas. 2018-aisiais ir 2019-aisisias G. Makuševas tapo Lietuvos aukštuminio alpinizmo vicečempionu.

„Tačiau iki šių dienų išliko nostalgija jaunystėje pamiltai šiuolaikinei penkiakovei, kuriai atidaviau 10 savo gražiausių metų.  Su didelėmis viltimis žiūriu į Tokijo olimpines žaidynes ir tikiu, kad Lietuvos penkiakovininkai atiduos visas jėgas ir jose pasirodys garbingai“, - sako G. Makuševas
 
Olimpines žaidynes sunku įsivaizduoti be Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės meistrų. Į Tokiją kelialapius jau turi Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė ir Justinas Kinderis.

Ar dar kas nors turi galimybių papildyti olimpiečių komandą?
Olimpinėse žaidynėse kiekvienai šaliai galės atstovauti po dvi moteris ir du vyrus. 

Iki praėjusių metų Europos čempionato mūsų federacijos Vykdomasis komitetas priėmė sprendimą, kad į Tokijo olimpines vyks tas sportininkas ar sportininkė, kuris pagal reitingą užims aukščiausią vietą iki olimpinių žaidynių pradžios. 
 
Moterų grupėje tapti olimpietėmis vilčių nepraranda ir dėl kelialapių dar kovoja Ieva Serapinaitė ir Aurelija Tamašauskaitė. 

Reitingo taškus renka ir Dovydas Vaivada, kuris pasauliniame reitinge kol kas yra devintas. 

Tačiau praėjusiais metais ir šiemet dar nestartavo daug stiprių penkiakovininkų, vyko vos keli atrankos turnyrai. 

Norint dalyvauti olimpinėse žaidynėse, Dovydui reitinge reikės patekti į 35-uką.  Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės sąjunga (UIPM) teiks prašymą Tarptautiniame olimpiniam komitetui, jog olimpiadoje būtų leidžiama dalyvauti vienam sportininkui jos nuožiūra.

Mūsų penkiakovininkų lauks atsakingi startai Pasaulio taurės varžybose, kurių finalas bus surengtas gegužės mėnesį Seule ir nugalėtojas pelnys kelialapį į Tokiją, gegužę vyks ir pasaulio čempionatas, kuriame visi trys medalininkai pateks į olimpines žaidynes. 

2019-aisiais per Europos čempionatą buvo išdalyti aštuoni kelialapiai, o  šiemetiniame čempionate bus kovojama tik dėl reitingo taškų. 

Gal į Tokiją kelią prasiskynė ir kuris nors mūsų teisėjų?
UIPM tokio sprendimo dar nepriėmė, tačiau, kaip ir per Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, didelis galimybes Tokijuje teisėjauti turi Edvinas Krungolcas. 
 
Kaip olimpiadai rengiasi mūsų penkiakovės lyderiai, nes, tarkime, vilniečiams, sąlygos gana sudėtingos: Lengvosios atletikos maniežas remontuojamas, Lazdynų plaukimo baseinas statomas, jojimo bazė kažkur už Vilniaus.
Tokios sudėtingos sąlygos vilniečiams buvo ir prieš ketverius metus, jos nepagerėjo ir dabar. 
 
Šiek tiek mažiau problemų tik dėl baseino. Pastačius Fabijoniškių baseiną, jame suteikta galimybė treniruotis mūsų olimpinės rinktinės nariams. 

Tačiau jaunimas, kuris ateityje pakeis mūsų lyderius, tokių sąlygų neturi ir treniruojasi sename sovietų laikų statytame mokykliniame baseine. 

Vilniaus lengvosios atletikos maniežas yra remontuojamas, bėgioti negalima, o salėje, kuriai irgi reikalingas remontas, vyksta  fechtavimo pratybos, todėl ji bus remontuojama vėliau.   

Anksčiau vilniečiai turėjo puikią jojimo bazę Belmonte, o dabar tenka ieškoti žirgynų, kurie galėtų priimti mūsų keturis žirgus ir ten su jais treniruotis. 

Jojama Riešėje, taip pat prie Vilniaus universiteto Botanikos sodo esančiame  žirgyne. 

Kai buvo reorganizuotas Lietuvos olimpinis sporto centras, žirgai buvo perduoti mūsų federacijai. 

Trys žirgai yra pakankamai senyvo amžiaus, su jais rengtis pasaulio ar olimpinėms žaidynėms jau didelė problema. Su pačiu geriausiu žirgu treniruojasi Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.   

LŠPF vadovaujate pirmą kadenciją, ar jums pavyko suburti gerą komandą?
Federacijai vadovauju nuo 2017-ųjų. Komanda jau buvo gera, iki man  atėjus dirbti. Federacijos Vykdomasis komitetas nepasikeitė, pasikeitė tik prezidentas. 
 
Visa komanda turi ilgametę darbo patirtį, man prie jos reikėjo tik prisiderinti. 

Nuo šiuolaikinės penkiakovės nebuvau visiškai nutolęs: paskutiniuosius 8-10 metų, prieš tampant prezidentu, buvau LŠPF Revizijos komisijos pirmininkas.

Vykdomojo komiteto narius pažinojau dar anksčiau, kai pats aktyviai sportavau. Tai – ir mano treneris Viačeslavas Kalininas, Jurijus Moskvičiovas, Henrikas Eismontas, o vėliau, kai jau vadovavau Revizijos komisijai, susipažinau ir su Andrejumi Zadneprovskiu.        


Irgi buvote penkiakovininkas, treniravotės pas Viačeslavą Kalininą, dabartinį LŠPF generalinį sekretorių, kaip sekėsi?
Treniravausi gal 10 metų (1971-1980 m.), tapau Lietuvos jaunių, jaunimo, suaugusiųjų čempionatų prizininku. Tačiau čempiono aukso medalio neturiu. 
 
Būdamas 19-os, įvykdžiau sporto meistro normą. Tačiau po metų, baigus Vilniaus universitetą, kuriame studijavau ekonomiką, nutrūko mano karjera. Jau buvau sukūręs šeimą, reikėjo ja rūpintis. 

Bet su sportu ir dabar draugauju. Prieš mažiau nei 10 metų pradėjau bėgioti maratonus ir jų jau esu įveikęs 18-a.  Esu bėgęs Varšuvos, Talino, Rygos, Vienos, Frankfurto maratonus. 2018-aisiais jų įveikiau 5, o praėjusiais metais – 3. Treniruojuosi vienas Vingio parke.

Dar vienas mano pomėgių – aukštuminis alpinizmas. 2018-aisiais ir 2019-aisisias tapau Lietuvos aukštuminio alpinizmo vicečempionu. 

Praėjusiais metais su savo keturių žmonių komanda įkopiau į savo aukščiausią kalną – Manaslu („Dvasios kalnas“) Nepale (8163 m), kuris pagal savo aukštį yra  aštuntas kalnas pasaulyje.          

Ar sutiktumėte vadovauti federacijai dar vieną kadenciją? 
Jeigu bus pasitikėjimas, geri rezultatai, - kodėl gi ne. 
 
Vadovauju tarptautinio audito tinklo bendrovei „Grant Thornton Baltic“, joje dirba 90 žmonių, darbas atima nemažai laiko. 

Tačiau, manau, ateina laikas, kai reikia ir kažką duoti. Šiuolaikinėje penkiakovėje praleidau 10 gražiausių savo metų, todėl nostalgija mano jaunystės sporto šakai liko.   

Gal federacija turi savo „angelus sargus“ - rėmėjus?
Šiuolaikinė penkiakovė Lietuvoje nėra masinė sporto šaka. Ji gana sudėtinga, ilgas kelias iki svaresnių rezultatų, todėl ir rėmėjus pritraukti pakankamai sunku. Jų turime, tačiau jų indėlis nėra didelis. 

Per Lietuvos čempionatus susirenka rungtyniauti apie 20 suaugusiųjų ir jaunimo grupių atstovų. Tai nedaug, todėl dažnai mūsų čempionatuose kviečiami dalyvauti Baltarusijos sportininkai, o kartais – latviai. 

Finansavimas – didelė mūsų problema. Panaikinus Kūno kultūros ir sporto departamentą ir sportui pradėjus vadovauti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, sporto reforma stringa, sportui nėra skiriamas pakankamas dėmesys, nes ministerija turi daug gerokai didesnių problemų.

Be Lietuvos tautinio olimpinio komiteto pagalbos mums būtų sunku išgyventi, sportininkai nepelnytų medalių per svarbiausius metų startus.  

Tačiau LŠPF neturi pakankamai lėšų ugdyti pamainą, silpni mūsų klubai, kurių  turime septynis - Vilniuje, Kaune ir Telšiuose.     

Ar ta pamaina Lietuvos penkiakovės lyderiams auga gera?
Šiandien jaunimo tikrai turime neblogo, tačiau nežinau, kaip bus toliau. Ypač neramina prasta Vilniaus sporto bazė.  
 
Pamažu plečiasi mūsų penkiakovės geografija. Mūsų federacijos generalinio sekretoriaus Viačeslavo Kalinino iniciatyva 2017-aisiais Šiaulių sporto gimnazijoje buvo įsteigta sporto klasė, penkiakovė pradėta kultivuoti ir Telšiuose. Ten sporto bazė, ko gero, geresnė nei Vilniuje.

Todėl geriausieji mūsų penkiakovininkai dažniausiai daug laiko praleidžia treniruočių stovyklose – žiemą vyksta į Prancūziją, Turkiją, Egiptą. 

Šiemet kol kas jie dar nebuvo niekur išvažiavę, tačiau prieš kovo pradžioje prasidėsiančias Pasaulio taurės pirmo etapo varžybas Egipte jau vyks joms rengtis. 

Ten reitingo taškų rengiasi rinkti Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė, Ieva Serapinaitė, praėjusių metų Europos jaunimo iki 24 metų čempionė  Aurelija Tamašauskaitė, mūsų vyrai.  

Varžybas praleis Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, kuri į Pasaulio taurės etapus, kurių bus keturi,  įsijungs vėliau. 

Tikiu mūsų penkiakovininkais, manau, kad Tokijuje Laurai antrą kartą iš eilės nepasikartos tokia nesėkmė, kokia ištiko Rio de Žaneire. Ji – viena didžiausių mūsų vilčių. 

Ar susiduriate su trenerių problema?
Mane, LŠPF prezidentą, stebina mano kartos treneriai Viačeslavas Kalininas, Eugenijus Kliosovas, Henrikas Eismontas, kurie ir šiandien rikiuotėje, turi daug energijos ir entuziazmo. 
 
Jų auklėtiniai ir anksčiau, ir dabar pasiekia gerų rezultatų. Kai toks sektinas pavyzdys, trenerio darbą renkasi ir buvę penkiakovininkai. Vilniuje gerai dirba Artūras Kalininas ir Tomas Makarovas, Kaune – Paulius Aleksandravičius. 

Didelio atgarsio sulaukė 2017–ųjų vasarą Vilniuje organizuotas Pasaulio taurės varžybų finalas, ar artimiausiu metu galvojate ką nors panašaus rengti?
Tai buvo tikrai ypač sėkmingos varžybos, kurios vyko per Jonines Vingio parke ir sutraukė daugybę žiūrovų. 

Visos rungtys, išskyrus plaukimą, vyko Vingio parke. UIPM vadovai buvo sužavėti puikiai organizuotu renginiu, gražia aplinka, žiūrovų gausa. 
 
Pasaulio taurės finalą Vilniuje UIPM pripažino geriausiu metų renginiu pasaulyje, varžybos buvo pripažintos ir geriausiu metų sporto renginiu Vilniuje. 

Tas varžybas organizuoti buvo sunku, ypač plaukimo varžybas, kurios vyko  paskutiniąsias dienas gyvavusiame Lazdynų baseine, kuriame po jų jau niekas daugiau nebevyko. 

Problema buvo ir su žirgais, kuriuos teko gabentis iš Lenkijos. Jeigu Vilniuje turėtume gerą sporto bazę, apie tokio lygio varžybas būtų galima galvoti ir ateityje.  

2019-aisiais Kaune organizavome Europos jaunimo 17-19 m. čempionatą (be jojimo rungties), kur dalyvavo daugiau kaip 200 jaunųjų penkiakovininkų. Irgi sulaukėme puikių įvertinimų. Patirties rengti stambaus masto varžybas turime.   
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Kitas sportas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas