sportas.info 2011 m. lapkričio 29 d. 22:54 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

V. Romanovas: "Etninių lietuvių nėra"

"Žalgirio" savininkas V. Romanovas apie boksą, savo priešus "Žalgirio" fanus, norą skristi į kosmosą ir 7 mlrd. žmonių, tinkamų tik kombinuotiems pašarams

V. Romanovas tvirtina, kad iš 10-ies gyvenime baudos metimų, pataikė 7-is
Roberto Dačkaus (fotodiena.lt) nuotr.
V. Romanovas tvirtina, kad iš 10-ies gyvenime baudos metimų, pataikė 7-is
Ilgas Kauno "Žalgirio" savininko Vladimiro Romanovo interviu rusų internetinei sporto svetainei championat.ru Lietuvoje sulaukė didelio atgarsio. Tokio, kad verslininkas bandė išsižadėti dalies savo pasakytų žodžių, neva to nekalbėjus.

Championat.ru atsakė turintys interviu įrašą, kuriame girdisi, kad kaimyninės šalies žurnalistai "Žalgirio" savininko žodžiai būvo būtent tokios prasmės, kokia yra pateikta jų svetainėje.

Per pokalbį V. Romanovas išsakė nemažai ekscentriškų minčių, tik šį kartą ne vien apie sportą, kas jau šiam verslininkui yra įprasta, bet ir apie kitas gyvenimo srtis: architektūrą, istoriją, lietuvių identitetą ir pan.

Dalį šio interviu mes pateikiame savo skaitytojams

Pokalbį norėtųsi pradėti klausimu apie naująją Kauno areną. Apsilankius joje susidaro įspūdis, kad ji tarsi nebaigta statyti.


Pas mus architektūrą visi išmano. Kaip ir krepšinį, politiką... Ten dar turi būti Lietuvos vėliavos formos tinklas. Bet šiaip ten gerai pasirinkta. Jeigu žinotumėte istoriją, tai maždaug šioje vietoje buvo pastatyta tvirtovė. Ten, galima sakyti, mišinys arijų ir italų įsikūrė, kurie bėgo nuo Cezario, nuo inkvizicijos. Atplaukė Nemunu ir prie santakos su Nerimi įsikūrė.

Susitarė su lietuviais, tiksliau lietuvių tada nebuvo, buvo žemaičių gentys. Su jais susitarė Naująją Romą pastatyti. Nes juos išvarė iš Romos aborigenai vietiniai. Tiksliau - naujasis tikėjimas. Cezaris pasiskelbė pontifiku. Dievo vietininku. O pagonybė to nepripažįsta. Nes tai nėra garbinimo religija, o pamokos, kaip gauti žinių iš kito pasaulio, iš kosmoso, visatos. Žinios sąlygojo žemdirbystę ir architektūrą, kuri egzistavo dar toli gražu iki Kristaus. Ir piramidės pastatytos, ir visa civilizacija.

Štai čia Palemonas 1-asis su 500 šeimų pastatė Roma Nova. Taip atsirado kultūros centras, Romanovų, Rusijos carų lopšys. Kol neprasidėjo Kryžiaus žygiai, kad juos sunaikintų. Taip jie nuolat klajojo į šiaurę, į Tverę. Aš žinau, kad pirmieji naujosios valstybės gyventojai buvo arijai. Piramidė – tai bendravimo su kosmosu statinys. Su kitu pasauliu. Laidojimo paprotys, tai - bendravimo su mirusio dvasia, su ta energija, kuri lieka po žmogaus mirties, ritualas. Taigi, Kryžiaus žygiai ir Žalgiris susiję. Aš tokią knygą apie chronologiją leidžiu, ten kalbama apie valstybę, tiksliau, jos chronologiją, kur jie išrenka 50 žmonių, lietuviškai kalbančių, kurie išrenka pontifiką, ir kurie duoda žinias per pranašą, visuomenei kaip elgtis, gyventi. Prieš 2000 metų, kai atėjo krikščionių, judėjų, musulmonų kultūra, visa tai buvo sunaikinta. Mano nuomone, ir kultūra, ir žmogus 2000 metų neprogresuoja. Jis degraduoja kaip asmenybė, lyginant su Dievu. Jis su tų religijų pagalba yra vergas.

Taip, gana netikėta mūsų pokalbio pradžia...

Tai jūs apie architektūrą, apie areną. Ji tai simbolizuoja... Kultūra ir yra visuomenės, valstybės esmė. Kada nors turime išeiti iš tų ribų. Net Sachara buvo apgyvendinta kažkada, palydovai tai randa. Visa tai arijų dėka, kai mums buvo pasiųsta, kad žmogus turi vystytis ne kaip gyvulys, o kaip žmogus.

Ir įdomu, kad toje senojoje pilyje Kaune, jeigu buvote, filmą „Ruslanas ir Liudmila“ filmavo. Ji buvo sugriauta vokiečių, visi sudeginti, o kai atstatė, nuo tos datos švenčiamas Kauno gimtadienis. Tai mes areną statome, nes istorija prasideda ne nuo tada, o nuo daug anksčiau.

Girdėjome, kad prie arenos finansavimo teko gerokai prisidėti ir jums?

Taip, reikėjo nemažai prisidėti. Kažkur 20 proc. nesugebėjo rasti. Tai teko įdėti. Sunkiausia buvo paleisti visą tą mechanizmą, išmokti naudotis visomis detalėmis...

Blogiausia, kad konkurentai nuolat trukdė. Tai ten chemikalai užkasti, tai branduolinės liekanos. Priešpaskutinę dieną paskambino vaikams į darželius ir mokyklas. Neva, tėveliai, neleiskite, suprogdins. Likus valandai iki atidarymo, paskambino, kad susprogdino. 17 tūkst. pagal instrukciją reikėjo evakuoti. Visam tam reikėjo rengtis. Bet atsilaikėme.

Ar jus tenkino arenos rinkodara per Europos čempionatą?

Tai viskas, ką galėjome geriausio padaryti. Mes tiesiog neturėjome laiko, generalinę repeticiją surengėme jau per patį čempionatą... Kitąmet Kaune vyks veteranų Europos čempionatas. Aš jiems daug metų padėjau. O šiemet pasisekė – tapome pirmi ir 2 taškus įmečiau, nors iki tol net kamuolio rankose nebuvau laikęs... Aš ir šiaip kamuolį, kai paėmiau pirmąsyk, įmečiau 7 baudas iš 10. Tai nesuprantu, kaip krepšininkai to nepadaro.

Kodėl Lietuvoje nėra pajėgaus moterų krepšinio klubo?


Valstybė jo negali išlaikyti, privatininkai - irgi ne. Tai - nuostolinga veikla. Pajėgiam moterų krepšinio klubui reikia bent 3–5 mln. dolerių.

Teko girdėti, kad pasižymėjote ir šokių aikštelėje. Kaip jums kilo idėja ten dalyvauti?

Norvaišos pakvietė, kai nuėjau pažiūrėti į anūkes šokančias. Patiko. Per dalyvavimą televizijos šou intensyviai teko treniruotis... Mane mokyklos laikais kvietė ir į  baseiną, ir į boksą, o man šokiai visada patiko. Ir Škotijoje anksčiau manė, kad šokiai geriausiai ugdo ritmo pojūtį, ir dar boksas. Trenerius samdė specialiai.

Šiandien „Žalgiris“ pas mane boksu užsiima.

Iš esmės, pagal žaidėjo judėjimą bokse iškart nustatai, ar jis turi ritmo pojūtį, sprogstamosios technikos.

Tai jūsų išradimas?


Taip.



Kaip treneriai priima jūsų patarimus?

Jie priima tik tai, ką supranta. Vieni - taip, kiti – ne. Svarbiausia - ką vaikinai.

Po to, ką išgirdau negaliu nepaklausti. O jums pačiam nebuvo noro pačiam nuo suoliuko pavadovauti?


Jūs žinote, man ir teko. Kai aš perėmiau „Žalgirį“, vairavo kiti. Atėjau, vairą atėmiau ir prasidėjo intrigos. Visi fanai sukilo. O aš išėjau ir laimėjau dvejas rungtynes.

O kodėl neišėjote ir nepasakėte: „aš laimėjau, ko jums dar reikia?“


O ką kalbėti? Su kuo? Kalbėti su tavo priešu? Apie ką?

O jūs fanus laikote savo priešais?

Tai fanai ir liaudis... Kur juos ves, ten jie ir eis. Kam man šiuo reikalu užsiimti?

Tokia didelė armija. Kodėl jų neišnaudoti? Nepaversti savo šalininkais?


Suprantate... Jei, kaip sakoma, tuo tikslu investuoti į kultūrą ir sportą, kas yra vienas ir tas pats, iš principo... Tai reiškia - valdyti liaudį. Taip? O ką, negi mano toks tikslas? Tegul jie valdo. Įdomiau - priešingai, kai visi fanai ateina su plakatais... Taip, visa salė, o aš laimiu... Tai – klasė. O jie eina, kaip apspjaudyti...

Jūsų paklausius atrodo, kodėl jus užsiimate tik sporto rėmimu. Juk galėtumėte save realizuoti ir kitose srityse, pavyzdžiui, medicinoje.


O sportas tai ir yra medicina, tiksliau - jos avangardas. Tikintis sportininkas šiai dienai gali save keisti biologiškai. Aš, pavyzdžiui, užsiėmiau šokiais, save pakeičiau per 6 mėnesius. Biologiškai. Ir šitas procesas vyksta ląstelių lygyje. Mokslininkai šiais laikais tai gali matyti per mikroskopus. Šiandien mokslininkai gali įrodyti, o aš tai žinojau 20 metų, kad žmogaus genai nuo energijos modifikuojasi. Žmogus 100 proc. sudarytas iš energijos. Žemė, jeigu atimsime energiją, pavirs į taškelį. Taip ir žmogus. O energija valdoma tikėjimu tuo, ką darai. Treneriui reikia duoti šitas žinias ir jį priversti praeiti viską, nuo A iki B. Tada man įdomu. O jeigu man būtų įdomu tik laimėti, tada viskas paprasta – duoti 100 tūkst. Jeigu lemiamos rungtynės – milijoną žaidėjui. Ir ne aš duodu. Tie, kurie atlieka statymus, duoda pinigus ir išlošia. Man įdomus pats žmogaus vystymosi procesas. Aš pats vystausi.

Kodėl tada nededate pinigų į mokslinius tyrimus?


Čia ir yra laboratorija. Sporto klubas – jeigu tai ne šou verslas. Jis gyvena kitais dėsniais. Aš netikiu, kad sportas apskritai išliks po keleto metų. Jis visas taps šou verslu.

Dar viena jūs dominanti veiklos sfera – politika. Jūs, regis, norėjote tapti Lietuvos prezidentu?

Jeigu būčiau norėjęs, tai būčiau juo tapęs. Patikėkite, tai gerokai lengviau nei nuimti Lietuvos futbolo federacijos prezidentą. Lietuvoje lengviau pačiam tapti šalies prezidentu. Aš galėčiau tapti prezidentu ne tik Lietuvoje. Bet nekeliu sau tokio tikslo. O paskutinę dieną padaviau paraišką šalies prezidento rinkimams, kad parodyčiau, kad nė vienas prezidentas neturi etninės kilmės. Aš jiems duodu paraišką, jie man sako: „Tu nesi etninis lietuvis. Įrodyk“. Bet juk jie nė vienas netinka, pagal įstatymą turėjo gimti iki karo. Kodėl aš negaliu?

Kodėl gi jums nepavyko iškelti kandidatūros, jeigu įstatymas jūsų pusėje?


Tai reikėjo įrodyti, aš ir įrodžiau. Komisija nori priima, nori ne.

Su tuo jūs Lietuvoje dažnai susiduriate - ne visai nacionaliniu klausimu, bet apribotomis galimybėmis?

Mano pavardė Romanovas. Romanovai nuo 1909 metų gyveno čia. O jie - kokie gi etniniai? Lenkai, baltarusiai, ten nė vieno etninio lietuvio nėra, išskyrus Romanovus.

Daug veiklų jau išbandėte. Ką dar norėtumėte išbandyti?

Nuskristi į kosmosą, pažiūrėti. Reikia gi treniruotis. Pusmečio nepakaks. Tik pasiūlymo nesulaukiau.

Man neįdomu politikoje. Kas politika, kas yra demokratija. Tai ne graikų žodis, kaip manoma. Tai – slaviškas žodis, kurį jiems arijai atnešė. Demokratija – tai bendras reikalas, veikla. O šiandien politika - „cosa nostra“. Mūsų reikalas. Matote skirtumą? Reikia į kokią gaują įžengti, bet lyderių ten nerasi. Reikės visus juos išmušti ar nunuodyti, ar pažeminti. O mūsų reikalo nėra. Amerikoje, pavyzdžiui. Amerikos neliko, kai jie atėmė tikėjimą. Užpuolė Iraną, Iraką, Jugoslaviją. Kaip ir dolerio neliko. O kai buvo mitas, žmonės kažką statė.

Atrodo, kad šiuolaikinei visuomenei jūsų prognozės nėra pernelyg optimistinės.

O kaip kitaip? Septyni milijardai žmonių trypia Žemę, dergia ją ir semia gamtos išteklius. Kokia žmonijos ateitis? Ją galima būtų tik parduoti organams, o likusią biologinę masę vertėtų perdirbti į kombinuotus pašarus. Niekam kitam žmogus nereikalingas, nes jis netobulėja.
 


Daugiau naujienų iš kategorijos Krepšinis
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas