Lina Motužytė 2010 m. birželio 3 d. 11:31 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Ultimeitas - draugiškiausias žaidimas pasaulyje

Yra žaidimas, kuriam nereikia teisėjų, nes žaidėjai patys sau skiria pražangas, konfliktus taikiai sprendžia be pašalinių. Tai - ultimeitas.

Dariaus Žukausko nuotr.
   
Kiek žinote komandinių sporto šakų be teisėjų? Krepšinis, futbolas, tinklinis, rankinis – netgi mėgėjai žaisdami šiuos žaidimus pasikviečia nešališką asmenį ginčams, iškilusiems varžybų metu, spręsti. Tačiau yra vienas žaidimas, kuriam nereikia teisėjų, nes žaidėjai patys sau skiria pražangas, konfliktus taikiai sprendžia be pašalinių, o aukso medalis nėra svarbiausias apdovanojimas. Tai per daug olimpinės dvasios turintis, kad taptų olimpine sporto šaka – ultimeitas.

Garbingas žaidimas

Ultimeitas – vienas iš daugelio sportinių žaidimų su skraidančiu disku, paremtas garbingo žaidimo taisykle. Greitas, techniškas, reikalaujantis daug fizinės ištvermės sportas mūsų šalį prieš dešimtmetį pasiekė iš Skandinavijos. Kaimynai iš šiaurės pasirūpino surengti kursus, kuriuose plėtė buvusių Sovietų Sąjungos šalių sporto geografiją. Šių mokymų dalyviais buvo sportuojantys žmonės, kurių didžioji dauguma – kūno kultūros mokytojai. Pastarieji įgytą patirtį perdavė mokiniams iš kurių ir susibūrė pirmosios Lietuvoje komandos Jurbarke, Trakuose, Zarasuose, bei Vilniuje.

Nekontaktinis sportas, kurį kartu gali žaisti vyrai ir moterys, įvairaus amžiaus, bei profesijų atstovai. Komandos narių, bei keitimų skaičius neribotas, tačiau aikštelėje vienu metu gali būti ne daugiau nei septyni vienos komandos žaidėjai. Abejuose aikštelės galuose yra įskaitinės taškų zonos. Taškas pelnomas tada, kai žaidėjas diską perduoda komandos draugui, esančiam varžovų taškų zonoje. Varžybos tęsiasi tol, kol viena komanda surenka reikiamą taškų skaičių ir turi dviejų taškų persvarą prieš varžovus.

Nepaisant to, kad ultimeitas įvardijamas, kaip nekontaktinis sportas, vienos iš Vilniaus komandų „Uža“ lyderis Darius Gricius pripažįsta, kad retai kada pavyksta išvengti sąlyčio tarp žaidėjų: „Kartais bežaidžiant lūžta kaulai. Tai tik įrodo, kad šis žaidimas labai intensyvus. Žinoma reikia vengti žaidimo į kūną, tačiau, kai oponentai yra panašaus pajėgumo tai padaryti labai sunku“. Klaipėdos komandos „Marių meškos“ įkūrėjo Artūro Petrausko patirtis taip pat neguodžia: „Besimokant žaisti, vienai merginai nosį praskėliau“. 
 
Pagrindinis šio sporto principas – garbingas žaidimas. Būtent to moko žaidimas be teisėjų. Kiekvienas žaidėjas yra atsakingas už savo veiksmus, o kilus konfliktinei situacijai tarp oponentų jie patys ją išsprendžia, jei ne – žaidimo eiga grįžta vienu perdavimu atgal. Anot Dariaus Griciaus tokios taisyklės moko disciplinos: „Tai labai gera auklėjamoji priemonė dirbant su paaugliais. Kitose sporto šakose treneriai moko kaip apgauti teisėją, čia to nereikia, nes nėra ką apgaudinėti.“ Ultimeitas propaguoja sportinį teisingumą ir garbingą elgesį, skatina konkurenciją, tačiau ne žaidimo grožio kaina.

Garbingą žaidimą lemia komercijos nebuvimas. Pasaulyje nėra profesionalių ultimeito lygų ir, ko gero, nėra nė vieno žmogaus, kuris iš šio sporto pragyventų. Nepaisant to, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje rengiami turnyrai, sutraukiantys ne tik vietines, bet ir kitų šalių rinktines. „Varžybas organizuoja patys klubai. Lietuvoje tuo rūpinasi keletas žmonių. Jei ne jų užsidegimas – turnyrų mūsų šalyje neliktų, nes komercine prasme jie yra „nuliniai“. Už simbolinį dalyvio mokestį padengiamos organizacinės išlaidos. Tai entuziazmo palaikomi projektai.“ – sako D. Gricius. Atsiradus finansinei naudai, turėtų keistis ir žaidimo specifika. Noras laimėti neabejotinai užgožtų žaidimo grožį.


 
Zaraza ir kiti

Ultimeitas žaidžiamas visus metus, kurie skirstomi į du sezonus. Salės sezonas – šaltuoju metų laiku, ir lauko sezonas - šiltuoju. Vienas didžiausių Baltijos šalyse lauko sezono turnyrų, balandžio pabaigoje Zarasuose vykstantis „Zaraza. Turnyrą sudaro du divizionai: atvirasis ir mišrusis. Atvirajame divizione, komandos sudėtyje gali žaisti tiek vyrai, tiek moterys tiek vaikai. Tuo tarpu mišriajame divizione, vienu metu aikštelėje turi būti ne mažiau nei trys merginos.

Nuo 2005 m. rengiamame turnyre daugiausia apdovanojimų yra susišlavę šeimininkai. Zarasų komanda „Taškas“ trejus metus (2005, 2006, 2008 m.) buvo pirmi, o dvejus metus tenkinosi sidabro medaliais (2007 m. nusileido Rusijos nacionalinei rinktinei, o 2009 m. pripažino svečių iš Trakų Vokės „Vorų“ pranašumą). Šiais metais pirmąja vieta džiaugėsi svečiai iš Maskvos  „Dolgorukie“.

Rugsėjo mėnesį rengiamas atviras Lietuvos čempionatas, kurį laimėjusi komanda metus vadinasi Lietuvos čempionais ir gauna galimybę važiuoti į pasaulio klubų ultimeito čempionatą. Šiemet šią garbę iškovojo ir liepos mėnesį į Prahoje vyksiantį čempionatą važiuos Vilniaus komanda „Zepps“.

Vienas iš svarbiausių turnyrų uždarose patalpose yra sausio mėnesį Kėdainiuose vykstantis Lietuvos salės ultimeito čempionatas. Suskirstytas į tris divizionus: atvirąjį, mišrųjį ir pradedančiųjų, kuriuose šiemet varžėsi dvidešimt penkios komandos iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rusijos. Pirmąsias vietas atskiruose divizionuose pelnė Estijos rinktinė „Freeze B“, Krakių komanda „Gimnazija“, bei Lietuvos merginų rinktinė „Bubblicious“.

Visais metų laikais ultimeito turnyrai sulaukia didžiuli susidomėjimo, tačiau žaidėjai sutinka, kad lauke žaisti daug linksmiau nei salėje. Turbūt todėl net lyjant lietui ar žemę padengus sniegui entuziastai bėga į lauką ir, lyg prisiminę vaikystę, taškydamiesi balose ar voliodamiesi sniege mėto diską.

Nuo vorų iki skraidančių dramblių

Nepaisant to, kad ultimeitas labai jauna sporto šaka, šio žaidimo entuziastų Lietuvoje ne tik netrūksta, jų sparčiai daugėja. Tuo pačiu auga ir komandų skaičius. Vien sostinėje galime suskaičiuoti keturias oficialias komandas.  Tai dabartiniai Lietuvos čempionai „Zepps“, „Briliantais sninga“, „Uža“ ir nesenai susikūrusi, labai perspektyvia laikoma merginų komanda „Bubblicious“, nekartą įveikusi vyrukus. Atšilus orui į Vilniaus Vingio parką užsukę miestelėnai nustemba išvydę keliasdešimt žmonių mėtančių diską. Būtent čia viena kitai padėdamos kartu treniruojasi visos sostinės komandos. 

Stipriomis komandomis gali pasigirti ir mažesni Lietuvos miestai. Štai Zarasų „Taškas“ ne tik yra daugelio turnyrų prizininkai, bet ir patys organizuoja vieną didžiausių Baltijos regione turnyrą „Zaraza“.  Laikinajai sostinei atstovauja „Skraidantys drambliai“.  Prienuose treniruojasi miesto pavadinimo komanda. Na, o Krakių miestelis palaiko vietinę „Vaivorykštę“.

Trakų Vokėje įsikūrusi, viena pirmųjų komandų Lietuvoje „Vorai“ gali pasigirti kone didžiausiu žaidėjų skaičiumi. „Vorams“ vadovauja Lietuvos skraidančiojo disko federacijos prezidentas Kęstutis Bačkys, kuris būdamas kūno kultūros mokytoju, šiuo žaidimu sudomina vaikus. Norinčiųjų žaisti tiek daug, kad treneris gali sau leisti, atrankos būdu žaidėjus skirstyti į dvi komandas ir žaisti tarpusavyje.

Pažvelgus į Lietuvos ultimeito žemėlapį kyla mintis, kad visi šio žaidimo entuziastai susitelkę rytinėje šalies dalyje. Netiesa. Prieš metus Klaipėdoje susibūrė vakarų regiono atstovai – „Marių meškos“. Komandos įkūrėjas Artūras Petrauskas ultimeito populiarinimą pajūryje lygina su brangakmenio šlifavimu: „Visada smagu atrasti perliuką, jį nugludinti ir pateikti visuomenei, būtent tai mes dabar darome su ultimeitu. Uostamiestyje vis daugiau žmonių, ypač jaunimo tarpe, žino, kad yra toks judėjimas.“ Komanda bendrauja ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Kartu leisdami laisvalaikį „Marių meškos“ neatitrūksta nuo skriejančio disko. Jau tradicija tapo komandos organizuojamos alaus gėrimo iš disko varžybos, kuriose gali dalyvauti ne tik žaidėjai, bet ir kiti alaus mėgėjai. Šiais metais oficialiai debiutavusi ultimeito uždarų patalpų čempionate komanda jau turi svarbiausią šio žaidimo prizą – žaidimo dvasios taurę. 

"Spirit of the game"

Šiame sporte daugiausia dėmesio skiriama ne medaliams. Daug svarbiau yra žaidimo dvasios taurė (spirit of the game). Kam atiteks šis trofėjus sprendžia visi turnyro dalyviai. Kiekviena komanda po žaidimo vertina priešininkus pagal tai, kaip jie žaidė, ar laikėsi taisyklių, nesistengė tempti laiko, ne tyčia užkabinę  oponentą atsiprašė, turėjo stiprią motyvaciją. Įvairios smulkmenos, kurios sportą daro grubiu, čia yra vertinamos. Žaidimo dvasios taurė reiškia, kad komanda paliko geriausią įspūdį visiems dalyviams žaidimo profesionalumu, taisyklių išmanymu ir komandiniu darbu. „Net jei turnyre sužaidi vidutiniškai, esi įvertintas. Tai malonu“, - mano D. Gricius.

Po rungtynių abi komandos sustoja į ratą ir aptaria žaidimą. Pralaimėję kalba pirmi, po jų seka nugalėtojai. Išsakoma kas buvo gerai, kad blogai, padėkojama varžovams. Tai skatina draugišką bendravimą. Komandos nario neatėjimas į ratą vertinamas kaip nepagarba ne tik oponentams, bet ir komandos draugams.

Kas jiems yra ultimeitas?

Artūras Petrauskas, Klaipėdos „Marių meškos“: „
Kad ir kaip banaliai skambėtų, tai nėra tiesiog žaidimas, ar sportas. Ultimeitas mums tapo gyvenimo būdu. Daugiau nei du trečdaliai mano komandos, kasdien, kur beeitu, ką bedarytu visada galvoja apie skrajojantį diską. Ir dauguma iš mūsų visada su savimi kuprinėje nešiojasi frisbį, nes niekada nežinai kada sutiksi tinkamą žmogų ir užsinorėsi gerai praleisti laiką (traukia iš kuprinės diską). Visi esame truputį crazy dėl jo, bet tai yra kaip kultūros elementas. Turime net suformavę mažų tradicijų, žaidimų, įvairių ritualų. Ultimeitas kur kas daugiau nei vien žaidimas, tai draugystės simbolis.“

Darius Gricius, Vilniaus „Uža“: „Man tai pramoga, geras laikas ir veikla, kuri leidžia atsiriboti nuo kasdienių rūpesčių ir prasiblaškyti, turbūt todėl aš tuo užsiimu. Taip pat ultimeitas man leidžia daugiau laiko praleisti su sūnumi, su kuriuo kartu žaidžiame. Tuo, kad pagrindinis principas yra žaidimo dvasia šis sportas yra fainesnis už futbolą ar krepšinį.“


Daugiau naujienų iš kategorijos Kitas sportas
KOMENTARAI
 
 
 
„Kibirkšties“ klube – netikėtos permainos
2020 04 28
Permainos
Dainius Virbickas palieka Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ vadovo postą, jį pakeis Justas Jankauskas.
R.Javtokas: „Vienas ėjau gatve ir verkiau“
2020 04 27
Žvilgsnis
#ŽalgirisOnAir. Robertas Javtokas: apie pasiaukojimą, įsimintiniausius titulus bei ašaras Atėnų olimpinėse žaidynėse (VIDEO).
Karantino metu – pratybos su NBA atstovais
2020 04 27
Naujovė
Lietuvos krepšinio federacija, NBA bei TV3 žiniasklaidos grupė karantino metu kviečia likti namuose, bet negulėti ramiai ant sofos, o palaikyti formą.
 
„Nuostabus karantinas… juokauju, aišku“
2020 04 30
A lyga
Patyręs futbolininkas Valdemaras Borovskis teigia, kad karantino mėnuo suteikė daugiau laiko pamąstymams.
„Gintros“ futbolininkės atnaujino treniruotes
2020 04 29
Moterų futbolas
Visą pasaulį apėmusi pandemija priverstinai sustabdė įsibėgėjusį pasaulio sporto traukinį, o jį teko stabdyti ir Šiaulių „Gintros-Universiteto" merginoms.
„EEuro 2020“ tapo neįkainojama patirtimi
2020 04 29
E-Sportas
LFF efutbolo rinktinė pirmadienį baigė savo pasirodymą kovoje dėl patekimo į „eEuro 2020“ turnyre, išlikdama tarp Europos stipriausiųjų dvidešimtuko.
Maratonininkams motyvaciją kelia mėgėjai
2020 04 29
Maratonas
Bėgikai prisipažįsta, kad treniruočių krūviai nevykstant varžyboms yra mažesni, tačiau motyvacijos kasdien bėgioti nesumažėjo, o kai kuriems net padidėjo.
Kai visos durys užsitrenkė, atsivėrė naujas
2020 04 27
Interviu
Trišuolininkė Dovilė Kilty: „Viskas priklauso nuo žmogaus: kokius tikslus išsikelsi, tokių ir sieksi. Aš išsikėliau tikslą pasiekti Lietuvos rekordą.“
Atšauktas lengvosios atletikos čempionatas
2020 04 24
Lengvoji atletika
Šiais metais dėl koronaviruso sukeltos pandemijos neįvyks dar vienas didelis sporto renginys - Europos lengvosios atletikos čempionatas.
 
Gavus leidimą, bus galima žaisti tenisą
2020 04 22
Tenisas
Atsižvelgiant į LR vyriausybės leidimą, nuo balandžio 27 d. Vilniuje atidaromi lauko teniso kortai šalia SEB arenos ir Bernardinų sode.
Teniso kortų ypatumai
2020 04 22
Tenisas
Skirtingos teniso dangos turi skirtingą poveikį žaidėjams, todėl svarbu žinoti, kuo jos pasižymi.
LTS klausia SAM: ar galima žaisti tenisą?
2020 04 15
Tenisas
Lietuvos teniso sąjunga (LTS) kreipėsi į ministeriją: prašo paaiškinti ar karantino metu galima žaisti tenisą.
Čempiono treniruočių partneriu tapo tėvas
2020 04 28
Karatė
Lietuvos pilno kontakto (kiokušin) karatė kylanti žvaigždė Paulius Žimantas karantino metu turi naują partnerį – savo tėvą Ramūną.
Imtynių treneris keičia profesiją
2020 04 23
Imtynės
Imtynių treneris, teisėjas ir varžybų organizatorius Arvydas Krikščiūnas– radikalių permainų kelyje.
COVID-19 susirgo Lietuvos boksininkas
2020 04 14
Koronavirusas
Koronavirusas palietė ir dar vieną Lietuvos sporto atstovą. COVID-19 susirgo olimpinės rinktinės kandidats boksininkas Tadas Tamašauskas.
 
UCI pratęsė varžybų sustabdymą
2020 04 15
Dviračiai
Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dėl koronaviruso pandemijos pratęsė į savo kalendorių įtrauktų dviračių plento varžybų sustabdymą iki liepos 1 d.
Leidžiasi į kulinarinius atradimus
2020 04 09
Dviračiai
Ignatas Konovalovas, kuriam varžybų sezonas sustojo vasario pabaigoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, šiuo metu laiką leidžia Lietuvoje.
Olimpinių žaidynių nukėlimas tikslo nepakeitė
2020 04 08
Trekas
„Koronavirusas ypač pavojingas ir kelia kur kas daugiau nerimo nei olimpinės žaidynės“, - sako Lietuvos treko rinktinės treneris D.Leopoldas.
Subliuško rankininkų svajonė
2020 04 24
Rinktinė
Lietuvos rankininkus pasiekė liūdna žinia - Europos rankinio federacija nutraukė atrankas į svarbiausius čempionatus ir Lietuvos komandas paliko ant ledo.
Baltijos rankinio lyga čempionų neturės
2020 04 06
Rankinis
Baltijos vyrų rankinio lygos valdyba priėmė sprendimą nutraukti čempionatą ir neskelbti prizininkų.
Po 2 val. diskusijų – lemtingas sprendimas
2020 03 30
Sprendimas
Lietuvos vyrų rankinio lygos čempionatą nuspręsta nutraukti neskelbiant čempionų ir prizines vietas užėmusių komandų.
 
Lietuvos čempionatai nugalėtojų neturės
2020 04 18
Tinklinis
Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) Vykdomasis komitetas šią savaitę svarstė klausimus dėl visų amžiaus grupių čempionatų baigties.
Laukia galimybės grįžti į Lietuvą
2020 04 02
Tinklinis
Aukščiausioje Belgijos moterų tinklinio lygoje šį sezoną rungtyniavo lietuvė Rūta Staniulytė.
„Prancūzai nerimtai žiūri į grėsmes“
2020 03 24
Tinklinis
Lietuvos tinklininkė Viltė Makauskaitė karantino laikotarpį leidžia Lietuvoje
Iš tikro automobilio – į virtualų pasaulį
2020 04 24
Auto
Kol visos pasaulio lenktynės sustabdytos, lenktynininkas Gustas Grinbergas treniruojasi namuose.
Karantinas pakeitė lenktynininkų planus
2020 04 20
Situacija
Kauno technikos kolegijos „KTK Racing Division“ komandos pasiruošimas vyksta ne tik šiam, bet tuo pačiu ir 2021 metų sezonui.
Virtualų ralį laimėjo R. Steponavičius
2020 04 16
E-Sportas
Finišavo Lietuvos automobilių sporto federacijos virtualaus ralio čempionato (e-LARČ) specialusis neįskaitinis etapas.
 
Visas gyvenimas – žiemos sportui
2020 04 25
Žvilgsnis
Lietuvos greitojo čiuožimo trumpuoju taku pradininkui Antanui Vilčinskui nebuvo lengva laužti ledus. Bet įveikti kliūtis padėjo jo šeima.
Ledo ritulio rinktinės - aukštumose
2020 04 24
Ledo ritulys
IIHF paskelbtame 2020 metų ledo ritulio rinktinių reitinge, Lietuvos rinktinės gerino savo pozicijas ir užima aukščiausias pozicijas per visą istoriją.
Įsibėgėja Kauno ledo arenos statybos
2020 04 23
Arena
Nors Lietuvoje vis dar paskelbtas karantinas, naujoji Kauno ledo arena įgyja vis naujus kontūrus.
Nuotolinėse varžybose - 9 šalių lankininkai
2020 04 30
Šaudymas iš lanko
Kol oficialios varžybos lauke dar vykti negali, „Žaliasis lankas“ surengė nuotolinį turnyrą, kuriame varžėsi 35 sportininkai iš devynių pasaulio valstybių.
M. Valčiukaitė: „Keista grįžti ant vandens“
2020 04 29
Irklavimas
Sušvelninus karantiną, Lietuvoje atsirado galimybė sportuoti pajėgiausiems irkluotojams. Tiesa, Trakuose jiems teks verstis senomis valtimis.
Ką D.Rapšys veikė Vilniaus baseine naktį?
2020 04 29
Žvilgsnis
„Tikrai nesitikėjau, kad čia viskas bus taip”, - prisimena aktoriumi tapęs Danas Rapšys, ne kartą nuostabą išreiškęs panevėžietiškai: „Tu durns...“
 
Vilniuje atnaujinami sporto aikštynai
2020 04 27
Bazės
Sostinėje iki rudens bus atnaujinta 12 sporto aikštelių ir stadionų prie švietimo įstaigų (VIDEO).
Lietuvą labiausiai garsina sportininkai
2020 04 27
Tyrimas
Remiantis „Baltijos tyrimų“ duomenimis, Lietuvos sportininkų nepavyko aplenkti ne tik šalies menininkams, bet ir mokslininkams.
Černobylio pragare – ir garsus lengvaatletis
2020 04 26
Žvilgsnis
Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinių likvidavime dalyvavęs ieties metikas ir treneris E.Matusevičius net ten rasdavo laiko pasportuoti.
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas